Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 23.12.2019. 16:48 |

Hadžialić: Alijev lider koji predvodi Azerbejdžan u pravcu razvojnog blagostanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Svakoj zemlji je potreban politički vođa koji svoju državu i narod može voditi ka boljoj budućnosti. Ta osoba, kao nacionalni vođa, trebala bi moći ujediniti interese široke društvene baze vlasti i provoditi demokratski puls naroda. Ali, mišljenja sam da je liderstvo poseban kvalitet i ne mogu svi taj kvalitet ne samo oblikovati u sebi, već i pretočiti u kreaciju realiteta, navodi u autorskom tekstu kojeg prenosi Ambasada Republike Azerbejdžan u BiH, prof. dr. Sabahudin Hadžialić.

Kako navodi, koncept političkog vođstva u cjelini i njegove uloge u izgradnji društvenih odnosa unutar države zasniva se na osnovnim kriterijima koji igraju važnu ulogu u idejnom projektovanju političke kulture unutar interakcije društvenih odnosa.

Općenito, šef države postaje vođom prije svega svojim intelektom, kompetencijom i upornošću u akcijama. Šef države dobija status političkog lidera samo onda kada je naciji potreban unutar  ujedinjenja ideala preko volje većinskog dijela naroda kako bi se odražavali na određenu osobu te se u toj osobi odražavaju očekivanja ljudi, i to ne unutar konteksta Domanovićevog „Vođe“ već naprotiv, onoga koji vidi, osjeti i vrijedi usmjerenja koje ga čini liderom. Narod može dodijeliti ovoj osobi mandat onoga koji predvodi, ali i šefa države samo ako ispunjava očekivanja nacije u pogledu njene volje, moralnih, političkih, organizacijskih sposobnosti, inteligencije i zdravlja, navodi u tekstu prof. Hadžialić.

Karakteristike liderstva, gore navedene, upravo se odnose na predsjednika Republike Azerbejdžan, koja je prijateljska zemlja Bosne i Hercegovine, gospodina Ilhama Alijeva. Uzimajući u obzir godine predsjedavanja, došao sam do zaključka, ističe autor, da je u liku  I. Alijeva, kao reformatora, koncentrirana stabilnost, a ujedno i faktor održavanja unutarnje političke ravnoteže. Generalno, mora se priznati da je Ilham Alijev jedinstvena osoba. Zbog činjenice da se Azerbejdžan nalazi na razmeđu Europe i Azije, zapada i istoka, šef ove države mora voditi računa i o vrijednostima, potrebama, ali i moralnim kao i nacionalnim kvalitetama oba kontinenta i civilizacije. Posjedujući ove kvalitete, Ilham Alijev dugi niz godina vješto vodi zemlju koja se nalazi u vrlo specifičnoj regiji, usmjeren, prije svega ne samo održanju, već i daljem održivom razvoju multikulturalizma uz uvažavanje „drugih i drugačiji“, bez obzira odakle dolaze i kamo streme. On djeluje, veoma uspješno, kao garant stabilnosti, održivosti i razvoja.

U tekstu prof. Hadžialića, koji prenosi ambasada Azerbejdžana, navodi se da dalekovidnost predsjednika Ilhama Alijeva, energija koja mu je svojstvena, logika nastupa, oratorske sposobnosti i praksa zadivljuju sve koji su imali priliku biti u njegovoj blizini i okruženju. Dalekovidost je karakteristična samo za velikog državnika i političara. Kao rezultat dalekovidnosti I. Alijeva i njegove politike, Azerbejdžan se u cijelom svijetu cijeni kao zemlja koja podstiče ekspanziju i promoviše vrijednosti poput globalnog dijaloga, međusobnog razumijevanja i širenja tolerancije.

Kao inicijator različitih međunarodnih projekata, poput željeznice Baku-Tbilisi-Kars, koja je dio drevnog Puta svile Istok-Zapad, Sjever-Jug, TANAP i TAP, "Bakinskog procesa", koji je postao platforma za interkulturalni dijalog, Svjetskog foruma o međukulturalnom dijalogu i Globalnog foruma Saveza civilizacija, kao i proglašavanje 2016. „Godinom multikulturalizma“, a 2017.  „Godinom islamske solidarnosti“ u Azerbejdžanu, uz prepoznatljivost kao jednog od vodećih političkih lidera, Ilham Alijev je već ušao u višestoljetnu istoriju svoje zemlje i modernog svijeta.

Prof. Hadžialić ističe da je Ilham Alijev osvojio poštovanje i simpatije šefova država i šefova međunarodnih organizacija. U tom smislu, uprkos izazovima moderne ere, nije na odmet naglasiti da se pregovori između Rusije i NATO-a odvijaju u gradu Bakuu, u Azerbejdžanu. Pored toga, valja podsjetiti da je u oktobru 2011. godine, uz podršku 155 država, Republika Azerbejdžan prvi put izabrana za privremenu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za 2012.-2013, a u oktobru 2019. godine u Bakuu je održan XVIII Samit šefova država i vlada država članica Pokreta nesvrstanih, gdje je predsjedavanje ovom organizacijom prešlo u ruke Azerbejdžana što je još jedan dokaz i potvrda naglašenog.

Svojim aktivnim radom Ilham Alijev daje direktan doprinos razvoju saradnje između Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine. S tim u vezi valja napomenuti da je izuzetno cijenjena pomoć koju pruža Republika Azerbejdžan, preko brojnih realiziranih projekata, a također se visoko ocjenjuje slanje humanitarne pomoći u Bosnu i Hercegovinu nakon poplave 2014. godine po nalogu predsjednika I. Alijeva. Još jednom iskreno želim zahvaliti predsjedniku I. Alijevu i narodu Azerbejdžana na pomoći, što je pokazatelj prijateljstva između naših zemalja, imajući u vidu činjenicu da je Ilham Alijev istorijska ličnost koja vodi narod Azerbejdžana ka boljitku i napretku bivajući jamcem strateškog partnerstva s Bosnom i Hercegovinom, zaključuje u svom tekstu prof. dr. Sabahudin Hadžialić, a prenosi Ambasada Republike Azerbejdžan u BiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu