Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 18:10 |

Mazalica ukazuje da je napeto u NSRS, opozicija Dodika proziva za izdaju

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23.decembra (FENA) – Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica rekao je da je večerašnja posebna sjednica entitetskog parlamenta počela napeto i da je moguć isti scenario kao u oktobru 2017. godine, kada je opozicija pokušala da spriječi donošenje važne odluke u Skupštini RS-a.

Podsjetio je da je tada blokirana velika sala i da je Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS usvojena u maloj sali.

Mazalica je u izjavi novinarima naveo da se sada pokušava spriječiti usvajanje dokumenta koji će, kako tvrdi, spriječiti dalji put BiH u NATO.

- Programom reformi trasira se put saradnje sa NATO-om. Kvalitatitvno i kvantitatvino se razlikuje od ANP-a. RS postaje važan faktor u ovim procesima. Time što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik donio dokument pred poslanike, pokazuje da poštuje NSRS, za razliku od bivšeg člana Predsjedništva iz Republike Srpske Mladena Ivanića - rekao je Mazalica novinarima tokom obraćanja srpskog člana Predsjedništva BiH u skupštinskoj sali.

Pojedini poslanici opozicije, prvenstveno Draško Stanivuković (PDP), Jelena Trivić (PDP), Ljubiša Krunić (PDP) Nebojša Vukanović (SDS) i Miladin Stanić (SDS) i dalje galamom, bukom i zvižducima ometaju uvodno obraćanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Narodnoj skupštini.

Dodik, osim na nekoliko trenutaka, nije prekidao govor, pa ni kada je Stanivuković bacio NATO zastave ispred svečane govornice te ih pogazio. 

Dodik je kazao opoziciji da imaju pravo da iznesu svoj stav, ali ne na ovaj način, kao i da SDS i PDP nisu odbili ANP u Vijeću ministara BiH.

Opozicionari i pored opomena, nisu prestali, a na momente su stvarali buku udarajući sveskama o sto, što je protivno Poslovniku Narodne skupštine.

Uzvikivali su i „prevara”, "izdaja”, „podvala”, „lažni dokument”...

Dodik je rekao da nema odluke o ulasku u NATO.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'