Svijet     | 23.12.2019. 18:44 |

Spor u Njemačkoj oko djece migranata u Grčkoj

FENA Internet

BERLIN, 23. decembra (FENA) - Njemački vladini zvaničnici odbacuju poziv opozicionog lidera da ova zemlja jednostrano primi djecu migrante zatočene u pretrpanim kampovima na grčkim otocima.

Robert Habeck, jedan od predsjednika stranke Zelenih, rekao je u intervjuu za sedmični časopis Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung da je "čovječanstvu nužno brzo pomoći" i izvući oko 4.000 djece iz kampa.

Primijetio je da su neke njemačke države navele da su spremne pomoći. Upitan da li bi Njemačka trebalo da to uradi čak i ako druge evropske zemlje ne prime migrante, odgovorio je: "Da. U svakom slučaju, nikad se neće svi pridružiti."

Međutim, vladini zvaničnici jasno su kazali da ne žele pustiti druge evropske zemlje da ignorišu patnju migranata, od kojih su mnoge oklijevale da ih prime, piše AP.

Glasnogovornica vlade Ulrike Demmer izjavila je u ponedjeljak da Njemačka želi pomoći poboljšanju životnih uslova svih zbrinutih, ali dodala je da "tražimo evropsko rješenje za budućnost, a Njemačka to ne može učiniti jednostrano."

Gerd Mueller, ministar razvojne pomoći, rekao je za časopis Passauer Neue Presse da se "djeci može i mora pomoći na licu mjesta".

Prema sporazumu između Evropske unije i Turske iz 2016. koji je imao za cilj zaustavljanje migrantskog toka u Evropu, oni koji stignu na grčke otoke s obližnje turske obale drže se u ostrvskim kampovima čekajući deportaciju, osim ako uspješno podnesu zahtjev za azil u Grčkoj.

Grčka šestomjesečna vlada obećala je premjestiti oko 20.000 ljudi s otoka u druge migrantske i izbjegličke objekte na kopnu do početka 2020. godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu