Bosna i Hercegovina     | 24.12.2019. 09:26 |

Ramić: NSRS nije nadležna za odbranu, zaključci u koliziji s Programom reformi

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24. decembra (FENA) – Šef poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ u Narodnoj skupštini RS Edin Ramić ukazao je da taj parlament jedino može da primi k znanju informaciju o dokumentu Program reformi BiH, te da za drugo nema nadležnosti.

Zaključci vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS su, upozorio je, u koliziji s dokumentom Program reformi BiH, koji se poziva na ranije usvojene zakone i strategije.

- Ti zakoni su Zakon o odbrani, koji jasno definiše put BiH u NATO, a zakon može promijeniti isključivo Parlamentarna skupština BiH. Ne može ga delegirati ni Predsjedništvo BiH, a naročito ne Narodna skupština RS, koja nije nadležna za pitanje odbrane i međunarodnih odnosa – naglasio je Ramić.

Program reformi BiH daje mogućnost da se krene naprijed, što je, kaže, najvažnije u ovom trenutku.

- Svima nama treba mir, stabilnost, prosperitet, zaustavljanje odlaska mladih, a to je jedino mogu donijeti reforme i integracije. Svi oblici sukoba trebaju ostati iza nas - rekao je Ramić.

On je, tokom sinoćenjeg obraćanja u Narodnoj skupštini RS prije usvajanja zaključaka u vezi s informacijom o Programu reformi BiH, napomenuo da se BiH ne može kretati napred bez dogovora tri naroda, jer ustavna struktura je takva da se na nivou države odluke ne mogu donositi bez saglasnosti svih članova Predsjedništva BiH, Parlamentrane skupštine te predstavanika svih naroda.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS, sat vremena nakon ponoći, su na 9. posebnoj sjednici sa 52 glasa 'za' i tri 'protiv' usvojili zaključke u vezi s Informacijom o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom na 45. vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 19. novembra ove godine.

Zasjadnje je sazvano na prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije, SDS-a i PDP-a, dok su Bošnjaci bili protiv.

Usvojeni su Zaključci klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza – DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Narodna skupština RS prihvata opredjeljenje iz „Programa reformi BiH“, da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jest da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u čime se prekida dosadašnji kontinuitet opredjeljenosti BiH za punopravno članstvo, jedan je od zaključaka.

Dodaje se i da parlament smatra da dokument „Program reformi BiH“ ni po čemu nije raniji tekst  „Godišnji nacionalni program“ takozvani ANP,  jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva s NATO-om. Odbacuje se bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje tog dokumenta.

Narodna skupština RS, između ostalog, smatra da je „Program reformi BiH“ u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Glavni odbor SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu sa propisanim mandatom

Zvizdić: Odluka Narodne skupštine RS direktni udar na ustavni poredak BiH

Zaključci konferencije 'Medijske inovacije i trendovi'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo