Svijet     | 24.12.2019. 12:25 |

Abe i Moon održali prvi sastanak u 15 mjeseci u jeku sporenja Tokija i Seula

FENA Internet

CHENGDU, 24. decembra (FENA) - Japanski premijer Shinzo Abe zatražio je u utorak od južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina da poduzme korake ka rješavanju ogorčenog spora u njihovim prvim bilateralnim razgovorima u 15 mjeseci.

Abe i Moon istaknuli su na sastanku u Kini potrebu poboljšanja odnosa nakon najgoreg perioda napetosti između dvije zemlje u posljednjim decenijama. Južnokorejski Vrhovni sud prošle je godine naredio japanskim firmama da obeštete Južnokorejce koji su bili prisiljavani da rade za njih tokom japanske kolonijalne vladavine. Japanska strana tvrdi da je to pitanje riješeno sporazumom iz 1965. godine i da presuda južnokorejskog suda krši međunarodno pravo.

-  Južna Koreja tebala bi preuzeti odgovornost i predložiti mjere za rješenje tog pitanja. Zatražio sam od Južne Koreje da inicira korake ka obnovi zdravog stanja odnosa između Japana i Južne Koreje – izjavio je Abe na konferenciji za novinare. 

Moon i Abe sastali su se na marginama trilateralnog samita s kineskim premijerom Li Keqiangom u kineskom gradu Chengdu, na kome će napetosti između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država biti glavna tema.

Nakon presude korejskog Vrhovnog suda, Japan je uveo restrikcije na uvoz materijala visoke tehnologije koji se koriste u proizvodnji čipova, intenzivirajući njihovo sporenje koje je zaprijetilo podrivanjem sigurnosne saradnje dvije zemlje.

Abe i Moon usuglasili su se da se sastaju češće uprkos razlikama dvije strana oko istorijskih i trgovinskih pitanja, Moonova glasnogovornica, Ko Min-jung, izjavila je na brifingu za novinare u Chengduu, kazala je kako obje strane željele da razriješe razlike kroz dijalog.

Abe je kazao da je bliska sigurnosna saradnja sa Sjedinjenim Državama "izuzetno bitna" u bavljenju sa Sjevernom Korejom, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo