Bosna i Hercegovina     | 24.12.2019. 14:45 |

Koldžo: Općina Novo Sarajevo u 2019. realizirala oko 100 projekata

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je da su u 2019. godini realizirani svi započeti projekti, njih oko stotinu, a koji su planirani budžetom i Strategijom razvoja te općine, a sve u cilju unaprjeđenja kvaliteta života sugrađana.

Među najvažnijim kapitalnim projektima završenim u 2019. godini, načelnik Koldžo je danas na pres-konferenciji izdvojio rekonstrukciju i otvaranje objekta "Dječija kuća", vrijednog više od dva miliona KM, a namijenjen je djeci do 14 godina i već radi punim kapacitetom.

Istakao je i da je nedavno otvorena novoizgrađena Mjesna zajednica i ambulanta Hrasno brdo čime je riješen dugogodišnji problem neadekvatnog prostora ove mjesne zajednice, te omogućena kvalitetna primarna zdravstvena zaštita stanovnika tog naselja. U narednoj godini u planu je i izgradnja kaskadnog dječijeg igrališta na području MZ Hrasno brdo.

Kao jedan od značajnijih kapitalnih projekata, Koldžo je najavio izgradnju kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića - Put života koja uskoro treba započeti.

Istakao je da je u 2019. godini u funkciju stavljena i streljana u Sportskoj dvorani "Novo Sarajevo", koja je opremljena po svim međunarodnim standardima, a služi kako za vrhunski sport tako i za trenažnu obuku strijelaca.

Općina ulaže značajna sredstva u izgradnju novih tematskih igrališta za djecu, istakao je Koldžo, te dodao da je u 2019. godini otvoreno drugo od tri planirana igrališta u ulici Envera Šehovića, namijenjeno djeci starijoj od šest godina i odraslima. Najavio je za narednu godinu izgradnju i trećeg dječijeg parka u toj ulici za djecu stariju od tri godine. Za ove namjene izdvojeno je ukupno oko 1.250.000 KM.

Izgrađen je i moderan park kod Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo s brojim sadržajima za sve generacije, vrijednosti oko 680.000 KM.

Općina Novo Sarajevo ulaže i značajna sredstva u energetsku efikasnost školskih objekata te je u toku izvođenje radova na objektima: Osnovne škole "Kovačići",  Elektrotehničke škole za energetiku te Željezničkog školskog centra.

Govoreći o saradnji s kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, Koldžo je istakao da su imali brojne probleme prilikom realizacije općinskih projekata sa KJKP "Vodovod i kanalizacija" te je iskazao  nezadovoljstvo stanjem u oblasti komunalne higijene na području općine, a koja je u nadležnosti KJKP "Rad".

Najavio je realizaciju velikog broja projekata za 2020. godinu, a prvenstveno završetak kapitalnih projekata započetih ranijih godina. Jedan od projekata je i izgradnja kanalizacione mreže u ulici Fra Marije Divkovića, za šta su pribavljene sve potrebne saglasnosti.

Trenutno je u toku izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog objekta Osnovne škole "Pofalići", za šta su planirana sredstva u općinskom budžetu za narednu godinu. Zbog starosti i dotrajalosti postojećeg objekta izgrađenog u ulici Ivanjska još 1948. godine, predviđena je izgradnja novog školskog objekta u ulici Zahira Panjete u blizini sportskog igrališta.

Jedan od strateških općinskih projekata je i izgradnja sportskog kompleksa Velešići, na prostoru nekadašnjeg strelišta. I u narednoj godini nastavit će se s pružanjem podrške udruženjima od javnog interesa u afirmaciji amaterskog sporta i očuvanju kulturno-umjetničke tradicije, Nogometnom klubu "Pofalićki"  i KUD "Lola". Tradicionalno nezaobilazna stavka u budžetu je i podrška za izgradnju stadiona "Grbavica".

- Ne možemo riješiti sve zahtjeve građana, posebno nerealne, ali svake godine nastojimo kroz općinski budžet, pored kapitalnih projekata, realizirati i što veći broj njihovih zahtjeva - zaključio je načelnik Koldžo. 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Ana Baltić istakla je da su u protekloj godini održali deset sjednica na kojima je razmatrano 156 tačaka, te jednu svečanu sjednicu na kojima su dodijeljene nagrade i plakete zaslužnim pojedincima i grupama.

Također je najavila da će vijeće 30. decembra održati još jednu sjednicu, kojom će završiti uspješnu kalendarsku godinu.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Koldžo: Neko ko je ministar privrede trebao bi znati kako se firma „Zrak“ može preuzeti

Novo Sarajevo uskoro će dobiti garažu sa 165 parking mjesta

Klub SDA u Općinskom vijeću Novo Sarajevo traži da se Zvornička ulica preimenuje u ulicu Ivice Osima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'