Bosna i Hercegovina     | 25.12.2019. 12:17 |

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica zbog utaje poreza od 673.827 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miroslava Vrljička, rođenog 1963. godine u Kiseljaku, državljanina BiH i Hrvatske, Vjekoslava Bošnjaka, rođenog 1964. u Fojnici, državljanina BiH i Hrvatske, kao i protiv pravnog subjekta Trgotank d.o.o. Fojnica, čiji je direktor i odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja Miroslav Vrljičak, a u svojstvu opunomoćene osobe Vjekoslav Bošnjak.

Prema navodima optužnice, Miroslav Vrljičak, u svojstvu direktora i odgovorne osobe bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u Trgotanku d.o.o. Fojnica i Vjekoslav Bošnjak u svojstvu opunomoćene osobe pravnog subjekta u svim pravnim poslovima, terete se da su u periodu od mjeseca augusta 2009. do aprila 2013. godine, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, oštetili budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od 673.827,87 KM, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Oni se terete da su pribavili dokumentaciju lažnog sadržaja, i to lažne fakture navodnih dobavljača te u poslovnoj evidenciji za navedeni period nisu iskazali stvarni promet, odnosno nisu obračunali i platili porez na dodatu vrijednost, već su prikazali fiktivan promet u cilju izbjegavanja plaćanja PDV-a, na direktnu štetu po budžet BiH.

Trgotank d.o.o. Fojnica se tereti da je raspolagao protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju su ostvarili optuženi Vrljičak i Bošnjak.

Optuženi Vjekoslav Bošnjak i Miroslav Vrljičak terete se za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. KZ-a BiH, u vezi sa stavom 1. i članovima 29. i 54., a Trgotank d.o.o. Fojnica krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 29.,  54. i 124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Podignuta optužnica protiv komandira Granične policije BiH - aerodrom Banja Luka

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!