Bosna i Hercegovina     | 25.12.2019. 14:53 |

Vlada BPK obezbijedila novo sanitetsko vozilo Kantonalnoj bolnici Goražde 

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. decembra (FENA) - U Kantonalnoj bolnici Goražde danas je obavljena primopredaja novog sanitetskog vozila čiju nabavku je za potrebe ove zdravstvene ustanove finansirala Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

U ove svrhe izdvojeno je 69.000 KM, a sredstva su obezbijeđena kroz Program podrške kapitalnim investicijama u zdravstvu.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Nermina Kamenica naglašava da je riječ o značajnoj podršci kantonalne vlade koja je na ovaj način omogućila bolje uslove za pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.  

- Novo sanitetsko vozilo za Kantonalnu bolnicu mnogo znači jer će nam se pacijenti prevoziti sigurnije, udobnije i kvalitetnije. Ovo je veliki dan za bolnicu jer je naš vozni park star i amortizovan, i zaista nam je drago da je resorno ministarstvo i premijerka BPK u kratkom periodu prepoznalo ovaj veliki problem u ovoj ustanovi - kazala je dr. Kamenica.

Naglasila je da je osim sanitetskog vozila, Kantonalna bolnica u ovoj godini uspjela da obezbijedi i drugu neophodnu opremu uz pomoć Vlade BPK ali i društveno odgovornih kompanija.

- Zahvaljujem kako Vladi tako i našim privrednicima koji su nam takođe izašli u susret u ovoj godini i donirali značajne aparate. Kantonalna Vlada je zanovila dio opreme koja je stara, poput endodonskih ručki za kolonoskopiju i gastroskopiju, EKG aparata, pacijent monitora i drugog - istakla je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović kazao je da je Vlada BPK podržala prioritetne projekte.

- Svjesni da je vozni park bolnice u izuzetno lošem stanju i ovo vozilo je bilo neophodno za bolnicu odnosno pacijente. Znamo da se svakodnevno pacijenti voze za Sarajevo bez obzira na vremenske uslove - kazao je Halilović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podsjetila je da je kantonalna Vlada u ovoj godini izvojila više od 200.000 KM za podršku projektima u zdravstvu što je, po njenim riječima, značajan korak ka unapređenju usluga u oblasti zdravstvene zaštite.

- Znamo da ovo nije dovoljno i da je potrebno još najmanje jedno sanitetsko vozilo, ali zadovoljni smo urađenim u ovoj godini. Nastavit ćemo i u 2020., u budžetu su planirana sredstva, s tim da će najveći projekat biti hemodijalizni centar. Jednim dijelom ćemo ga isfinansirati u 2019., drugi dio se odnosi na donacije uglavnom dijaliznih aparata, a treći dio je rekonstrukcija prostora koju mi moramo finansirati vlastitim sredstvima i nabavka reverzibilne osmoze koja košta oko 100.000 KM - naglasila je premijerka BPK Goražde.

Uz Kantonalnu bolnicu Goražde, danas je iskazana spremnost Vlade da u narednoj godini podrži i projekte domova zdravlja na području BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Opremanje Kantonalne bolnice Goražde iz sredstava Vlade FBiH

Dom zdravlja Novi Travnik dobio novo sanitetsko vozilo vrijedno 120.000 KM (VIDEO)

Kantonalna bolnica Goražde ugovorom s UKC Tuzla riješila problem nedostatka neurologa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo