Regija     | 26.12.2019. 08:21 |

Crnogorska policija zabranila skup prosrpske oporbe

FENA Agencije

PODGORICA, 26. prosinca (FENA) – Crnogorska policija priopćila je u četvrtak rano ujutro da neće dozvoliti okupljanje pristalica oporbenog prosrpskog Demokratskog fronta (DF) ispred crnogorskog parlamenta za vrijeme rasprave o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti jer održavanje skupa nije propisno prijavljeno.

"Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata, a postupat će shodno svojim zakonskim ovlaštenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i očuvanja osobne, imovinske sigurnosti i sigurnosti svih građana Crne Gore", priopćeno je iz crnogorske policije.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu u četvrtak će raspravljati i izjasniti se o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao „paravan za otimanje crkava i hramova“, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Čelnici DF-a u srijedu navečer su iz Beograda, nakon susreta sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom pozvali pristalice da se okupe u četvrtak u 11 na platou ispred crnogorske Skupštine.

"Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore zastupnički klub Demokratskog fronta će sutra biti u Skupštini i očekuje da će svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC-a u Crnoj Gori braniti svoje svetinje budu sutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati i izraziti prosvjed protiv usvajanja sramnog zakona koji napada na našu Crkvu", priopćeno je iz Demokratskog fronta.

Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su prije dva dana u crnogorskom parlamentu objavili da su na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija otkazali prosvjedni skup i odustali od namjere da „svojim životima ne dozvole izjašnjavanje o zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, no u srijedu popodne otputovali su u Beograd gdje su nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom objavili da su dobili njegov blagoslov za organizaciju prosvjeda.

Podgoričke Vijesti objavile su da se Mandić i Knežević iz Beograda u Podgoricu nisu vratili komercijalnim letom već zrakoplovom Vlade Srbije, prenosi Hina.

Demokratski front dva puta je organizirao rušilačke prosvjede u Podgorici, a prvi u listopadu 2008. godine nakon što je Crna Gora priznala Kosovo kao neovisnu državu. Tada je u sukobu demonstranata i policije ozlijeđeno 40-tak osoba.

Sedam godina kasnije u listopadu 2015. godine nakon što su pristalice DF-a danima kampirale na središnjem podgoričkom bulevaru ispred crnogorskog parlamenta, došlo je do novog sukoba sa crnogorskom policijom koja je uz pomoć suzavca i ostalih sredstava prinude razbila to okupljanje.

Dvojica čelnika DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su nepravomoćno na po pet godina zatvora jer su, kako je navedeno u presudi, učestvovali u pokušaju prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. godine.  

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!