Najave     | 26.12.2019. 09:35 |

Sutra izricanje presude Ibri Ćufuroviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine sutra će izreći presudu u predmetu protiv optuženog Ibre Ćufurovića kojeg optužnica tereti za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d) stav 2. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, najavljeno je iz tog suda.

U optužnici je navedeno da je Ćufurović dana 21.4.2014.godine napustio BiH i otputovao u Republiku Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu Turske i Sirije. Tamo je otišao u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države, organizirane na teritoriju Sirije i Iraka, te terorističkih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koje su djelovale na području Sirije i Iraka.

Te grupe je Vijeće sigurnosti UN-a, na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine, te drugih vezanih rezolucija, listriralo kao terorističke jer su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka u Siriji.

Njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo