Stranačke aktivnosti     | 26.12.2019. 12:25 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB: Prema konkretnim rezultatima rada, Denis Zvizdić je najslabiji predsjedavajući VM kojeg je BiH imala

Nakon skoro pet godina na čelu Vijeća ministara BiH okončan je mandat Denisa Zvizdića iz SDA. Da je BiH nazadovala i izgubila vrijeme u njegovom mandatu, najbolje govori analiza rezultata iz njegovog ličnog ekspozea, kojega je “ambiciozno” prezentirao na 30 stranica teksta.

Niti jedno od strateških obećanja nije ispunio, a zbog javnosti, građana naše zemlje i radi istine koja treba ostati zapisana, podsjetićemo na najvažnija obećanja Denisa Zvizdića iz marta 2015. godine, kad je izabran na jednu od najvažnijih funkcija u našoj zemlji:

-        Na nivou BiH ćemo dobiti Vijeće za nacionalnu sigurnost, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agenciju za mala i srednja preduzeća, Fond za razvoj i poduzetništvo, Banku za obnovu i razvoj, te Agenciju za okoliš i energetsku efikasnost BiH. U ekspozeu je obećao također, da će BiH postati članicom Svjetske trgovinske organizacije, a najvažniji prioritet će mu biti integrisanje BiH u Evropsku uniju.

I onda, nakon skoro pet godina blijedog i jalovog mandata Denisa Zvizdića, ne samo da nismo postali članica Svjetske trgovinske organizacije, nego smo, kao država na čvrstom, evropskom začelju, na najlošijoj poziciji od svih zemalja regiona. Niti jedna od gore nabrojanih i najavljenih novih državnih institucija nije uspostavljena, a kamoli zaživjela.

Obećao je Zvizdić i ekonomsko jačanje, povećavanje konkurentnosti naše ekonomije i olakšanje poslovanja. A tada, 2015. godine, kad je ovo obećavao, BiH je prema Globalnom indexu konkurentnosti bila na 87. mjestu, a na kraju njegovog mandata, naša država se nalazi na 92. mjestu i prema tome smo zadnji u regionu.

Također, zadnji smo u regionu i prema Doing business listi, nalazimo se na 90. mjestu, dok je recimo Kosovo na 57., Crna Gora na 50., Srbija na 44., a Sjeverna Makedonija na 17. mjestu. I u oblasti poboljšanja procedura za pokretanje biznisa smo nazadovali i naša je zemlja, prema izvještaju Svjetske banke zadnja u regionu.

Uz sve navedeno, u Zvizdićevom mandatu, BiH je dobila akcize na gorivo, koje je sada skuplje nego, recimo u Austriji, gdje je prosječna plata veća četiri puta nego je u BiH. Ne postoje nikakvi novi kilometari autoputa, to svi građani znaju, i tu smo također zadnji u regionu. Poređenja radi, samo u ovoj godini Kosovo je dobilo novih 65 kilometara autoputa, a ukupno ima 15,5 na kvadratni kilometar. Slovenija ima 34, Srbija 12,4, dok BiH ima daleko najmanje, svega 4 kilometra autoputa na kvadratni kilometar zemlje.

Istina, u jednom parametru je bio blagi porast - prosječna plata je 2015. godine bila 823 KM, a danas je 916 KM, što je za 11 posto više. I dok je prosječna plata rasla za 11 posto, cijena života u BiH je u Zvizdićevom mandatu porasla za čitavih 57 posto, jer je 2015. godine potrošačka korpa za porodicu iznosila 1508 KM, a danas je 2370 KM.

Ovo su jasni i precizni parametri koji najbolje govore koliko je bio uspješan mandat Denisa Zvizdića.

Također, svaki građanin naše zemlje može sebi postaviti i odgovoriti na pitanje - živi li bolje ili lošije nakon skoro 5 godina Zvizdićeve vladavine? Nažalost, ovakve i još gore parametre građani mogu očekivati i u aktuelnom mandatu Zvizdića, gdje je zasjeo na poziciju predsjednika Parlamenta BiH, jer kako je i sam Zvizdić citirao Ajnštajna na početku svoga ekspozea iz 2015. godine, da ''ne možemo riješiti probleme na isti način na koji su i nastali'', uvjereni smo da država Bosna i Hercegovina, naši narodi i građani, neće riješiti svoje probleme dok ne riješe način na koji nastaju razni zvizdići, tegeltije i drugi aparatčici i ne poraze politike čiji su oni rezultati. To su politike straha, velikih riječi, parola i floskula iza kojih na kraju ostaju ovakvi rezultati kakve nam je ostavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH u mandatu 2015. - 2019. godina Denis Zvizdić, u čijem je periodu vladavine, prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, godišnje BiH napuštalo i do 100 000 ljudi.

Nezavisni blok smatra da je krajnje vrijeme da BiH dobije drugačiju i odgovornu politiku u kojoj će se na jasan i konkretan način, kao što je ovo poređenje, evidentirati i javnosti prezentirati tačno izmjeren učinak izabranih i imenovanih zvaničnika na najodgovornije, skupo plaćene najodgovornije državne funkcije.

U prilogu dostavljamo i link ekspozea bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića iz marta 2015. godine u kojem se građani mogu uvjeriti u tačnost gore navedene analize, kao i podsjetiti na njegova ostala obećanja.

http://www.sdacentar.ba/wp-content/uploads/2015/02/EKSPOZE.pdf

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo