Svijet     | 26.12.2019. 13:56 |

Demonstranti u Hong Kongu održavaju proteste u tržnim centrima

FENA Internet

HONG KONG, 26. decembra (FENA) - Stotine demonstranata u četvrtak su marširale kroz svečane hongkonške tržne centre s ciljem da prekinu poslovne aktivnosti u ovom azijskom finansijskom centru treći dan zaredom tokom božićnih praznika, a interventna policija je raspoređena u slučaju nemira.

Protesti, kojima je tačka okupljanja u tržnim centrima diljem kineskog grada od Badnjaka, u prošlosti su postajali nasilni, a policija je ispaljivala suzavac kako bi rastjerala demonstrante, prenio je Reuters.

Odziv u četvrtak bio je manji nego prethodna dva dana, ali deseci pripadnika interventne policije patrolirali su tržnim centrima na poluotoku Kowloon i u ruralnim Novim teritorijama. 

Protesti su započeli u Hong Kongu prije više od šest mjeseci, kao odgovor na sada povučeni prijedlog zakona koji bi omogućio izručenje optuženika kontinentalnoj Kini, gdje Komunistička partija drži pod kontrolom sudove.

Od tada su prerasli u širi pro-demokratski pokret i postajali sve nasilniji. Početkom decembra su protesti bili uglavnom mirni nakon ubjedljive pobjede prodemokratskih kandidata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'