Bosna i Hercegovina     | 26.12.2019. 15:09 |

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog porezne utaje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Siniše Čolića, rođenog 1975. godine u Banjoj Luci, Suzane Bojandić, rođene 1970. godine u Banjoj Luci, Siniše Vukovića, rođenog 1969. godine u Prnjavoru, Vladimira Dejanovića, rođenog 1978. godine u Doboju, Mire Đurišića, zv.“Guga“, rođenog 1968. godine u Mostaru, Andrije Ćutuka, rođenog 1982. godine u Mostaru i Milodraga Šimića, rođenog 03.03.1945. godine u Drinovcima kod Gruda.

Optužene osobe terete se da su u periodu od 2010.-2012. godine, krivotvorenjem dokumentacije i podnošenjem neistinitog sadržaja te fiktivno prikazanim prometom, nezakonito ostvarivali pravo na odbitak ulaznog PDV-a, u iznosu većem od 300.000 KM.

Oni se terete da su, u periodu od 2010. do 2012. godine, uime i za račun pravne osobe „Namještaj mozaik“ d.o.o. Čelinac, sačinjavali i podnosili krivotvorenu dokumentaciju, kojom su nastojali prikazati fiktivni promet između povezanih pravnih osoba, a koji se nije stvarno desio, te protuzakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog PDV-a. 

U optužnici se navodi, da su optuženi na taj način, utajili porez i nanijeli štetu budžetu BiH, te ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 319.000 KM. 

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem opsežnog dokaznog materijala s oko 560 dokaza.  

Optuženi se terete za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare, iz članka 210. Kaznenog zakona BiH. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'