Bosna i Hercegovina     | 26.12.2019. 16:52 |

Ambasadorica Indonezije najavila bratimljenje Zenice i grada Bandu s otoka Java

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. decembra (FENA) - Nova ambasadorica Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani posjetila je danas Gradsku upravu Zenice, gdje je razgovarala s gradonačelnikom tog grada Fuadom Kasumovićem. 

Tema razgovora, kako je kazao Kasumović, bila je privredna i kulturna saradnja te eventualno i bratimljenje Grada Zenice s jednim gradom iz Indonezije.

-U martu naredne godine jedna folklorna grupa iz Indonezije gostovat će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, da nam pokažu običaje i kulturu Indonezije. Negdje u aprilu, trebao bi biti organizovan i privredni susret privrednika Zenice i, eventualno, iz ostalih dijelova BiH, s privrednicima iz Indonezije - najavio je Kasumović.

Ambasadorica Yani, koja je u sklopu današnjeg boravka u Zenici, posjetila je i Univerzitet Zenica (UNZE), gdje je s rektorom Damirom Kukićem i dekanom Medicinskog fakulteta Harunom Hodžićem otvorila Indonezijski kutak, istakla je da je ovo nastavak saradnje koju su uspostavili s medicinskim fakultetima na univerzitetima u Sarajevu i Mostaru. 

Podsjetila je da trenutno na UNZE-u borave četverica studenta s Univerziteta Achmad Yani iz Indonezije, koji će mjesec dana provesti u sklopu programa razmjene i mobilnosti nastavnika i studenata između ova dva univerziteta. 

-Želimo da i ovom današnjom posjetom damo jedan implus toj saradnji pa se javila i inicijativa za bratimljenje Zenice i grada Bandu. To je grad na otoku Java, na kojem je osnovan Pokret nesvrstanih zemalja, a u kojem su, kao što je svima poznato, lideri tadašnje Jugoslavije i Indonezije imali ključnu ulogu - napomenula je ambasadorica Yani, koja je najavila intenzivniju saradnju u oblasti obrazovanja, kulture i turizma.

Ona je dodala kako se mora iskoristiti dobra historija odnosa dvije države, koja je započela još 1950. godine.

-Potpisivanjem sporazuma o bratimljenju dva grada, što bi trebalo da se dogodi iduće godine, otvorit će se prostor i za sve druge moguće vidove saradnje- istakla je ambasadorica Yani.

Ona je dodala da već naredne godine očekuje da će doći više studenata iz Indonezije, kao i da će studenti i nastavnici Univerziteta u Zenici moći putovati u Indoneziju, ali i da će Indonezijski kutak na UNZE-u biti obogaćen novim, inače ručno izrađenim predmetima iz te zemlje.

Radi lakše komunikacije građana i privrednika dvije države, ambasadorica Yani najavila je organizaciju direktnih čarter letova iz Sarajeva prema Džakarti ili na neko drugo odredište u Indoneziji, koje se pokaže najprihvatljivije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kasumović najavio nastavak radova, Mušija podršku Vlade ZDK završetku Olimpijskog bazena u Zenici

Fuad Kasumović zvanično potvrdio da neće prihvatiti osvojeni mandat u Skupštini ZDK

Kasumović traži poništenje izbora te podnosi krivičnu prijavu protiv GIK-a Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana