Svijet     | 27.12.2019. 15:00 |

Von der Leyen upozorava da bi nove odgode Brexita bile potrebne

FENA Internet

BRUXELLES, 27. decembra (FENA) - Evropska unija i Velika Britanija pokušat će da postignu sporazum o trgovini i o drugim poljima nakon Brexita u narednoj godini i trebale bi razmotriti produženje pregovora iza 2020. godine, izjavila je vodeća zvaničnica EU u intervjuu objavljenom u petak.

Britanija planira napustiti EU do 31. januara. Ukoliko to učini, to bi predstavljao prvi put da jedna zemlja napusti najveći svjetski trgovinski blok. Pregovori između preostalih članica i britanske vlade o budućoj trgovini, ribolovu, obrazovanju i saobraćajnim vezama moraju se zaključiti do kraja 2020.

- Veoma sam zabrinuta time koliko nam je malo vremena ostalo. Čini mi se da bi pregovarači s obje strane trebali ozbiljno razmisliti da li su pregovori izvodivi u tako kratkom vremenu - izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen za francuske poslovne novine Les Echos.        

- Mislim da bi bilo razumno uzeti predah sredinom godine, i ukoliko bude neophodno, dogovoriti se o produženju prelaznog perioda - kazala je von der Leyen.

Kao čelnica izvršnog organa EU, von der Leyen predvodi instituciju bloka odgovornu za pregovore o Brexitu i dogovor o trgovinskim sporazumima uime preostalih država članica.

Za takve trgovinske sporazume obično trebaju godine da se zaključe, a poslovni svijet strahuje da bi se Britanija mogla suočiti s novim scenarijem "bez sporazuma" na početku 2021. godine ako pitanje da li je moguć sporazum o slobodnoj trgovini s najvećim trgovinskim partnerom Londona ostane bez odgovora.

Britanski premijer Boris Johnson tvrdi, međutim, kako neće pristati na bilo kakve odgode, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

EPP glasala da podrži kandidaturu von der Leyen kao čelnice Evropske komisije

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Očekuje se da von der Leyen osigura kandidaturu njemačkog desnog centra za drugi mandat na čelu EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo