Bosna i Hercegovina     | 27.12.2019. 15:56 |

Krug 99: Zaustaviti velikodržavni ekspanzionizam zbog mira i stabilnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99 pozvala je na zaustavljanje intencionalnog velikodržavnog ekspanzionizma zbog mira i stabilnosti na području zapadnog Balkana, ali i posljedično u cijeloj Evropi.

U saopćenju navode da su posljednji događaji na zasjedanju Skupštine Republike Crne Gore u vezi s donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajednica pokazali da se već desetljećima u omči drži nesmetan, slobodan i demokratski razvoj država na zapadnom Balkanu.

Kako su naveli, agresivni velikosrpski etnonacionalizam služi kao instrument za destabilizaciju susjednih zemalja srpske nacionalne države - Srbije, i gradnju njene pijemontske uloge radi osvajačkih pretenzija i dominacije nad susjedima.

- Ne prepoznavati u posljednjim događajima u Crnoj Gori scenarij i scenografiju koja je već viđena u pripremi genocidnog rata u Bosni i Hercegovini političko je sljepilo nesagledivih posljedica po Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu - stav je Kruga 99.

Kako su zaključili, senzibilnost za stabilnu i demokratsku Crnu Goru, jedinu državu s kojom BiH ima međusobno priznate granice (254 km) i ravnopravne političke odnose, polazi od realnog interesa i doprinosa ukupnoj stabilnosti i Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo