Svijet     | 29.12.2019. 16:59 |

Jemen - Deset mrtvih u raketnom napadu Husa na ceremoniji vojne mature

FENA Internet

AL-DHALEA, 29. decembra (FENA) - Jemenski pobunjenički pokret Husi izveli su raketne napade na kompleks u gradu Al-Dhalea u kojem je održavana ceremonija vojne mature, a u napadu je poginulo najmanje deset vojnika.  

Izvori navode su proiranski militanti Husi gađali paradu snaga Hizam al-Emni koje u Jemenu podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, javlja Anadolija. 

Napad se dogodio u južnom gradu Al-Dhalea koji je smješten između lučkog sjedišta međunarodno priznate jemenske vlade u Adenu i glavnog grada Jemena Sane koja je pod kontrolom pokreta Husi.

Izvori navode kako je u napadu ranjeno više osoba.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kad su Husi, koje podupire Iran, preuzeli veliki dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade protiv Husa u Jemenu, podržavajući prosaudijsku vlast.

U konfliktu je u posljednjih nekoliko godina stradalo na desetine hiljada ljudi, među kojima su brojni civili. Ujedinjene nacije (UN) upozoravaju da je 14 miliona ljudi suočeno s glađu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Putin obećao kazniti sve umiješane u napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo