Bosna i Hercegovina     | 30.12.2019. 11:09 |

Potvrđene optužnice KTKS u okviru predmeta 'Zadruga II'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Huseina Hadžimejlića i Zinete Bajraktarević zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su iskorištavanjem položaja predsjednika odnosno člana Upravnog odbora Udruženja za istraživanje i proučavanje sufizma i misticizma“ Fojnica", nezakonito pribavili korist za to udruženje u iznosu 14.812,86 KM, na način da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažovanje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova za svoje potrebe, pri čemu su sa računa Udruženja isplatili novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je u stvarnosti vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram. Prije podizanja optužnice, u budžet Federacije BiH uplaćen je cjelokupan iznos protupravno stečene koristi od strane Udruženja.

Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u sklopu istog predmeta „Zadruga II“  protiv  Nihada Bilića, direktora firme „Best&Team“ Sarajevo te Hadisa Kusture i Alija Kadrića, odgovornih i ovlaštenih osoba firme „MHS“ Sarajevo, zbog krivičnog djela djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Tom optužnicom optuženi se terete da su skoro identičnim krivično- pravnim radnjama pribavili protivpravnu imovinsku korist firmama koje zastupaju i to, pravnom licu  „Best&Team“ u iznosu od  68.026,27 KM, a pravnom licu „MHS“ u iznosu od 3.946,94 KM i za isti iznos oštetili budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Crna Gora: Državno tužiteljstvo formiralo predmet nakon intervjua bivšeg predsjednika Đukanovića

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel