Ekonomija     | 30.12.2019. 15:10 |

Porezna uprava FBiH u 260 kontrola otkrila 73 neprijavljena radnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskih nadzora provedenih 28. decembra  izvršili 260 kontrola u kojim su otkrivena 73 neprijavljena radnika.

Također, otkrivena su i 64 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 23 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 41 objekt, a u 128 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 300.600 KM.

Kontrole su izvršene na području: Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Trnova, Vogošće, Mostara, Tuzle, Živinica, Travnika, Bihaća, Zenice, Gračanice, Orašja, Cazina, Srebrenika, Banovića, Zavidovića, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Jajca, Drvara, Bosanske Krupe, Gradačca, Visokog, Goražda, Čapljine, Čitluka, Jablanice, Konjica, Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Kaknja, Maglaja, Doboj Juga, Bosanskog Grahova, Tešnja i Žepča.  

Iz Porezene uprave podsjećaju da su u proteklom periodu izvršene 22.984 brze kontrole u kojima je otkriven 7.081 radnik sa nerješenim radno-pravnim statusom (rad 'nacrno'), te je utvrđeno da je 2.468 objekata radilo bez odobrenja za rad, 1.827 objekata bez fiskalnog uređaja, a 6.556 subjekata nije izdavalo račune.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori Porezne uprave su zapečatili 4.278 poslovnih objekata, koji nisu otvoreni sve dok poslodavci zatečene radnike koji su radili 'nacrno' nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi, a u 12.825 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim sankcijama od 31.412.022 KM, saopćeno je iz PUFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'