Bosna i Hercegovina     | 31.12.2019. 08:54 |

Ministar Bukvarević posjetio majku heroja Safeta Zajke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević posjetio je Dudu Zajko, majku heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Zajke.

Ministar je iskazao podršku porodici Zajko za sve što je potrebno te kazao da je Safet Zajko jedan od devet narodnih heroja koje će historija pamtiti po neustrašivosti, časnosti i hrabrosti.

- Naše majke su heroine, bile su i bit će zauvijek. Majka Duda je za svog života dočekala da joj ubiju četiri sina i nastavila da živi, samo ona zna uz koliku bol. Naša je obaveza da ne zaboravimo majke, porodice šehida i poginulih branilaca, da ih obilazimo i pružimo svaki vid podrške i pomoći - zaključuje ministar Bukvarević.

Dudina kćerka Hasiba kazala je da brine o majci, zdravlju, higijeni, ishrani, svemu što je potrebno.

Salko i Duda Zajko imali su dvanaestero djece, osam sinova i četiri kćeri. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu majci Dudi su, za nepune dvije godine, ubili četiri sina Sulejmana, Halila, Munira i Safeta. U porodici Zajko više je od 20 šehida. No, majka se bori i danas iako bolesna, iako ju je sustigla starost. Njena kćerka Hasiba je supruga šehida.

- Safet Zajko rođen je 1. marta 1959. godine u selu Gaočići kod Rudog. Po zanimanju je bio metalac. Poginuo je na dužnosti komandanta 2. viteške motorizirane brigade (17. juna 1993. godine) prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč. Ratno priznanje 'Zlatni ljiljan' dobio je 1992. godine, posthumno je odlikovan i 'Ordenom heroja oslobodilačkog rata' 1994. godine, kao brigadni general ARBiH - saopćeno je iz Kabineta ministra.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 30. godišnjica pogibije Safeta Zajke

Terzo: Vlada FBiH obezbijedila sredstva za realizaciju zakonskih prava branilačke populacije

Delegacija Kantona Sarajevo obilježila 29. godišnjicu pogibije ratnog komandanta Safeta Zajke

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana