Bosna i Hercegovina     | 31.12.2019. 08:35 |

Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv devet pripadnika 108. brčanske brigade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Admira Rizvanovića, rođenog 1975. godine u Brčkom, Smajila Omerovića, rođenog 1970. godine u Zvorniku, Jasmina Huskanovića, rođenog 1971. godine u Brčkom, Kemala Hindića, rođenog 1949. godine u Jablanici, Martina Frančeševića, rođenog 1962. godine u Brčkom, Ramiza Pljakića, rođenog 1958. godine u Sjenici, R Srbija, Ive Anđelovića, rođenog 1963. godine u Brčkom, Hazima Fazlovića, rođenog 1950. godine u Bračkom i Bahrije Fazlovića, rođenog 1967. godine u Brčkom.

Ukupno devet optuženih, nekadašnjih pripadnika Armije RBiH i HVO-a s područja Brčkog optuženi su za mučenje, zlostavljanje i ubojstvo 11 zarobljenih pripadnika VRS.

Optuženi se terete da su, optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović, kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizirane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje reguliraju postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata. 

Oni se terete, da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta boderište, u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne ozlijede nečovječnim postupanjem, te ih nakon toga usmrtili upotrebom vatrnog i hladnog oružja, nanijeviši im zaživotne i posmrtne ozlijede. 

Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović, terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizirane brigade Armije RBiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin. 

Optuženi se terete za kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH. 

Tužilaštvo BiH će navde optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo