Svijet     | 31.12.2019. 12:39 |

Pompeo će posjetiti Ukrajinu usred procesa o opozivu Trumpa

FENA Internet

WASHINGTON, 31. decembra (FENA) - Državni sekretar Mike Pompeo imat će prvu posjetu Ukrajini kako bi im potvrdio američku podršku, prema riječima njegovog glasnogovornika, nakon što je dvostranačka podrška Sjedinjenih Država toj zemlji poljuljana optužbama da je predsjednik Donald Trump pokušao izvršiti pritisak na novu vladu što je kulminiralo pokretanjem postupka protiv njega.

Dok su visoki zvaničnici State Departmenta rekli da će jačanje američko-ukrajinskih odnosa biti fokus Pompeovog jednodnevnog putovanja u petak, kao i opoziv i druga pitanja o Trumpovim pogledima na Ukrajinu.

Bill Taylor, ključni svjedok na saslušanjima o opozivu, koga je Trump kritikovao, odstupit će od svoje dužnosti dan prije nego što Pompeo stigne u Ukrajinu, prema dva izvora State Departmenta.

Svjedočio je protiv Trumpovog ličnog advokata Rudyja Giulianija i kampanji kojom ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavljuje istrage protiv bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, njegova sina Huntera i Hunterove pozicije u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Porodice iz Ukrajine upoznate s procesom identifikacije nestalih

Ruski projektil oštetio civilnu i željezničku infrastrukturu u ukrajinskoj regiji Čerkasi

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu