Bosna i Hercegovina     | 31.12.2019. 12:54 |

Podignuta optužnica protiv Milana Trišića za zločine na području Bratunca

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milana Trišića, rođenog 1963. godine u Bratuncu, državljanin BiH, deportiran iz SAD zbog kaznenog djela imigracione prijevare.

Optuženi se tereti da je od aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske VRS, na području Bratunca, zajedno sa drugim pripadnicima TO, VRS, SJB Bratunac i paravojnih formacija, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, s područja mjesta Hranča i grada Bratunca, počinjenog ubojstvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

U optužnici se navodi da je kao pripadnik TO, u više navrata sudjelovao u napadu na selo Hranča, nastanjeno bošnjačkim civilnim stanovništvom, tijekom kojeg je izvršeno nezakonito lišenje slobode i prisilno izmještanje više od 250 stanovnika navedenog sela, nakon čega je sudjelovao u pljačkanju kuća i imovine koja je nakon toga zapaljena. Osim toga, tereti se da je tijekom mjeseca svibnja / maja 1992. godine sudjelovao u ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatočenih na više lokacija na području Bratunca, naročito u prostorijama škole “Vuk Karadžić”, koje je optuženi počinio osobno, ubijanjem civila iz vatrenog oružja, kao i na svirep način hladnim oružjem, tupim predmetima, i na druge načine, odvodio civile u nepoznatom pravcu, te sudjelovao u ubojstvima većeg broja osoba.

Optuženi je pravosuđu BiH postao dostupan nakon izručenja iz SAD, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka od sudjelovanju u ratu u BiH, nakon čega je izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, od čega više od 30 svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prijedlog pritvora za 18 i mjera zabrane za pet osumnjičenih u predmetu 'Black tie 2'

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta