Bosna i Hercegovina     | 31.12.2019. 14:30 |

Apoteke TK prestaju sa izdavanjem lijekova s esencijalne liste (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 31. decembra (FENA) - Visina naknade za izdavanje recepata u Tuzlanskom kantonu niža je nego u ostatku države i šire - tvrde farmaceuti i traže da se to promijeni u njihovu korist.

Kažu da od zahtjeva neće odustati i dok se to ne desi neće izdavati lijekove sa esencijalne liste.

Iz Ministarstva zdravstva TK tvrde da Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja nije trebala biti smetnja, da se moglo nastaviti izdavanje recepata po dosadašnjim cijenama do usvajanja finansijskog plana kojim je predviđeno povećanje cijene. U međuvremenu, osiguranici će biti uskraćeni za besplatne lijekove.    

Resorna ministrica Dajana Čolić kaže da je prije nekoliko dana dobila zahtjev da od 1. januara neće pristupiti izdavanju lijekova na recept.

- Možda je bio nesporazum s obzirom na to da je Zavod zdravstvenog osiguranja nakon skupštinske odluke o privremenom finansiranju ZZO do marta naredne godine ponudio Anekse ugovora ugovornim apotekama, samo se produžava činjenica da će oni tu uslugu pružati po cijeni kakva je do sad bila s obzirom na to da nas obavezuje zakon o budžetima - rekla je Čolić.

Kada bude donesen konačan finansijski plan ZZO TK za 2020. godinu, bit će raspisan javni poziv za pružanje farmaceutskih usluga, nakon kojeg će apoteke s područja TK moći da analiziraju uslove poziva i apliciraju za potpisivanje ugovora o pružanju zdravstvenih usluga izdavanja lijekova s pozitivne liste lijekova TK i lijekova koji se finansiraju po posebnim programima u 2020. godini. 

Naknada za recept koja bude utvrđena finansijskim planom priznavala bi se apotekama za sve recepte izdate od 1. januara bez obzira na datum stupanja na snagu.

Predstavnici Ministarstva zdravstva TK uočili su da je finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja godinama isti, a da uslugama nisu zadovoljni ni ljekari ni pacijenti, tako da planiraju nekoliko bitnih izmjena u zdravstvenom sistemu.

Smanjenje broja pacijenata po timu porodične medicine, jačanje preventivnog dijela zdravstvene zaštite i pojednostavljivanje javnih nabavki, neki su od ciljeva.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3863/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1y-y0Vr7p4ZMA_V456S8M3u9is7jToX4b?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'