Stranačke aktivnosti     | 31.12.2019. 16:25 |

Saopćenja za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

 Novogodišnja čestitka predsjednika Nezavisnog bloka Senada Šepića

Godina koja je na izmaku je nažalost još jedna godina stagnacije, nazadovanja i propuštenih prilika za građane i cijelu BiH. Nakon skoro pet godina, završio je mandat još jednog saziva državne vlade - Vijeća ministara BiH, koje je zemlju ostavilo u lošijoj poziciji i stanju, nego su je zatekli i preuzeli, početkom 2015. godine.

Prema ružičastim saopćenjima i hvalospjevima onih koji su bili na čelu Predsjedništva i Vijeća ministara BiH zadnjih godina, u svim sferama naša država je imala ‘pozitivan trend.’ A prema izvještajima svih relevantnih, međunarodnih organizacija i institucija BiH je i ove godine, kao i cijelog zadnjeg mandata nazadovala.

Prema Globalnom indexu konkurentnosti, kad je Zvizdić preuzimao mandat BiH je bila na 87., mjestu, a danas je na 92. mjestu. Na listu Doing business, BiH je zadnja u regionu i nalazi se na 90. mjestu, dok je poređenja radi, Sjeverna Makedonija na 17. mjestu, Srbija na 44., a Kosovo na 57. mjestu. I prema izvještaju Svjetske banke koja radi analizu potrebnog vremena i broja procedura potrebnih za pokretanje biznisa, BiH je na zadnjem mjestu i daleko je najlošije pozicionirana u cijelom regionu.

Nadalje, prema izvještaju uglednog The Economista, BiH je na drugom mjestu po nezaposlenosti mladih u cijelom svijetu, sa skoro 47 posto nezaposlenih mladih u državi. A jedino lošija od BiH je, prema ovom Izvještaju, Južnoafrička republika. Zahvaljujući ovakvoj politici i ‘pozitivnim trendovima’ kako ih nazivaju i tako se sramno rugaju svima onima koji su još ostali u BiH razni zvizdići, bakiri, sebije i novalići, iz naše zemlje je u zadnjih 5 godina kada su ovi ljudi držali u svojim rukama sve poluge upravljanja i imali šansu da pokažu šta znaju i urade, odlazilo na godišnjem nivou i do 100 hiljada ljudi, najviše mladih, obrazovanih i radno sposobnih. Ovo je potrebno napisati radi istine i neka ostane, jer su zvanični podaci, relevantnih medjunarodnih institucija, svakome od nas dostupni, a njihove bajke o ‘pozitivnim trendovima, boljem životu, ponavljanim prevarama poput one, od 2015. godine, po peti put najave, da će baš naredne godine, BiH postati najveće gradilište na Balkanu i šire’, su bajke za malu djecu i ponavljane, bezobzirne laži opskurnih i nesposobnih političara sitnog kalibra, velikih rječi i malih ili nikakvih djela.

Ustalom, svaki gradjanin u BiH sebi može odgovoriti na pitanje da li danas živi bolje nego prije 5 godina i da li smatra da se BiH kreće u dobrom pravcu. A odgovor je svima jasan. I sve dok su ovi političari i lideri i dalje na najznačajnijim mjestima, u našoj zemlji neće biti bolje običnom čovjeku i narodu koji će nažalost i dalje bježati iz svoje domovine. Što prije svi shvatimo ovu jednostavnu istinu, tim ćemo prije doći u poziciju da popravljamo stanje i učinimo da svi bolje i dostojanstvenije živimo u svojoj zemlji, od svoga vlastitoga rada i truda. Teško jeste, ali uvijek postoji izlaz, ukoliko želimo da ga vidimo i damo mu šansu.

Priče i primjeri Redže i Gorana sinoć, Ilijasa i Samre prošle sedmice ili Nermine, Muhameda i Mirsada početkom mjeseca, kao i brojnih drugih žena i muškaraca širom BiH koji se ujedinjuju, podižu svoj glas i odlučili su da se bore za svoje pravo na bolji život i uređenu zemlju koja će služiti svima, a ne samo odabranim porodicama, stranačkim poltronima i uskim interesno povezanim grupama, vraćaju vjeru da će ubrzo doći vrijeme kad će naš narod odbaciti ove politike koje ih vraćaju u prošlost i koje su ih ojadile, osiromašile i raselile, te da će izabrati i dati šansu promjenama i drugačijoj politici koja će pokazati da naša zemlja može bolje i vratiti im vjeru u institucije i državu u kojoj će naša mladost rado ostajati, vraćati se i živjeti.

U to ime, svima u BiH i dijaspori sretna Nova, 2020. godina.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo