Svijet     | 01.01.2020. 11:43 |

Nastavili se protesti u Iraku ispred američke ambasade

FENA Internet

BAGDAD, 1. januara (FENA) - Više stotina iračkih pripadnika milicija i njihovih pristalica bacali su kamenice na američku ambasadu u Bagdadu drugi dan zaredom u srijedu, a sigurnosne snage ispaljivale su suzavac i šok bombe.

Protesti, koji su predvođeni milicijama koje imaju podršku Irana, predstavljaju novi zaokret u ratu vođenom iz sjene između Washingtona i Teherana na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Donald Trump, koji se kandidovao na izborima 2020., prijetio je uzvraćanjem udarca protiv Irana, ali je kasnije rekao da ne želi izazvati rat.

Ovi protesti također bacaju sumnju na kontinuirano prisustvo američkih trupa u Iraku.

Demonstranti su se okupili u utorak kako bi protestovali protiv smrtonosnih zračnih napada SAD-a na punktove milicija. Nisu provalili u glavnu zgradu ambasade.

Preko noći demonstranti su postavili šatore i kampovali ispred zidina ambasade. U srijedu ujutro donosili su zalihe hrane, kuhinjsku opremu i madrace, sugerirajući da namjeravaju ostati dugo, prenio je Reuters.

Viši časnici iračke vojske pregovarali su s onima okupljenim ispred ambasade u pokušaju da ih uvjere da odu, ali nisu uspjeli. Washington vrši pritisak na iračke čelnike kako bi obezbijedili sigurnost svog osoblja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Erdogan u posjeti Iraku

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta