Bosna i Hercegovina     | 02.01.2020. 13:27 |

GDS BiH: Presjedavanje Hrvatske i Njemačke EU šansa za kandidatski status BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. januara (FENA) - Građanska demokratska stranka (GDS) BiH uputila je čestitke građanima Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke u povodu predsjedavanja njihovih država EU u 2020. godini.

U čestitkama se ističe da je to izuzetna šansa za evropsko građanstvo i afirmaciju bilateralnih i multilateralnih odnosa članica EU i Bosne i Hercegovine.

- Prilika je to koja obavezuje i naše građane i institucije BiH da ostvarimo svoje interese i dobijemo ove godine status kandidata za ulazak u EU, posebno imajući u vidu povezanost građana i porodica naših zemalja.

BiH je, uprkos svim teškoćama ekonomskog i socijalnog razvoja, demografskoj i migrantskoj krizi, realni garant stabilnosti, mira i sigurnosti u regionu i prirodni partner i saveznik EU.

Uvjereni smo da će zemlje Evropske unije, Evropski parlament i Evropska komisija, kao i sve institucije EU prepoznati važnost bosanskohercegovačkog članstva u EU i osigurati da se sa BiH uspostave, na obostranu dobit, nove i dinamične razvojne politike i strategije euroatlantskih integracija - navodi se.

U saopćenju za javnost ističu da se, u 2020. godini, obilježava 25. godišnjica potpisivanja Opšteg mirovnog sporazuma u Dejtonu i Parizu.

- Vrijeme je da BiH i EU sa svojim sugrađanima u Evropi i svijetu proslave kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU. Vrijeme je da zajedno preuzmemo odgovornost za razvoj naših odnosa sa zemljama članicama EU  da bi se osigurao vidljiv napredak u ostvarivanju boljeg standarda naših građana. Vrijeme je i da prestane politika "izgovora" i bilo koja vrsta uslovljavanja regionalnim problemima i  kontekstima. Građani Bosne i Hercegovine, naročito naši  obrazovani, kreativni  i inovativni mladi državljani ulaze u novu dekadu 21. stoljeća s obavezom i odgovornošću da izgrade društvo i državu sposobnu da se suoči sa izazovima modernog doba - navodi Pres GDS-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo