Stranačke aktivnosti     | 03.01.2020. 11:49 |

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

FENA Saopćenje

Zbog nemara Vlade Tuzlanskog kantona da se postigne dogovor sa Komorom magistara farmacije TK, pacijenti iz ovog kantona od početka ove godine u apotekama ne mogu dobiti lijekove s esencijalne liste nego ih mogu kupiti isključivo po komercijalnoj cijeni koja je izrazito veća i u odredjenim slučajevima enormna za većinu građana.

Imajući u vidu tešku materijalnu situaciju kod velikog broja građana a posebno penzionera čija mjesečna penzija ne može pokriti ni osnovne egzistencijalne potrebe, smatramo da je ovo još jedan u nizu od sramotnih poteza vladajuće strukture. 

Jedan od glavnih uzroka ovakvog stanja, leži u činjenici da Vlada TK odnosno njeno resorno ministarstvo zdravstva zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK u posljednjih 7 mjeseci pregovora sa farmaceutskom komorom, nisu poduzeli apsolutno ništa kako bi se postigao dogovor u vezi sa cijenom usluge po obrađenom receptu.

Smatramo da je ovaj grubi propust od strane Vlade TK učinjen iz razloga što je u tom periodu, kada se trebalo učiniti sve kako do ove situacije ne bi došlo, vladajuća struktura bila previše okupirana raspodjelom fotelja, mandata, direktorskih i rukovodećih mjesta, nadzornih, upravnih i školskih odbora i ostalih pozicija za uhlebljenje političko podobnih kadrova.

Svojim nemarom i nebrigom za najosjetljivije kategorije našeg društva, Vlada TK je po ko zna koji put pokazala da su im njihovi uskogrdni politički interesi bitniji od zdravlja i života ljudi. Ova neprimjerena “novogodišnja čestitka” vladajuće elite prema građanima Tuzlanskog kantona zaista pokazuje pravu sliku njihove “humanosti i brige”.

Pozivamo Vladu TK i trgovačku skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu koja je saučesnik u ovom nehumanom činu, da što hitnije iznađu rješenje kako bi se ovaj problem prevazišao.

Pacijenti u Tuzlanskom kantonu ni pod koju cijenu ne smiju biti taoci ovog političkog javašluka.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP BiH Tuzla

Saopćenje za javnost KO SDP BiH Tuzla

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana