Bosna i Hercegovina     | 03.01.2020. 13:29 |

Završni radovi treće faze izgradnje zgrade za smještaj 'ruševinaca' na Šipu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić danas je obišao gradilište na Šipu gdje su u toku završni radovi treće faze izgradnje zgrade u kojoj će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata s područja te općine.

Za realizaciju treće faze, na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik Ajnadžić i generalni direktor angažovane građevinske firme „ITC Zenica“ Suvad Isaković, Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 768.750 KM.

U posljednjoj fazi realizacije tog projekta planirani su unutrašnji završni radovi poput montaže sanitarija, elektro opreme, moleraj..., te postavljanje termoizolacione fasade, kao i vanjsko uređenje oko objekta. Okončanje th radova kao i završetak izgradnje objekta za „ruševince“ je planiran najkasnije do proljeća ove godine.

Općina Centar je za realizaciju svih faza ovog projekta, u kojem će biti 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status „ruševinaca“, iz svog budžeta izdvojila 1.690.000 KM.

U prvoj fazi projekta, za šta je Općina izdvojila 505.300 KM, završen je najveći dio grubih građevinskih radova na objektu, sa krovnom armirano-betonskom pločom na koju je postavljena hidroizolacija. Zatim je urađen razvod kišne kanalizacije kao i radovi koji su neophodni kako bi se objekat zaštitio od vanjskih uticaja, posebno tokom zimskih mjeseci van građevinske sezone.

U drugoj fazi projekta, za čiju realizaciju su obezbijeđena sredstva rebalansom budžeta Općine Centar u iznosu od 413.000 KM, urađeno je zidanje unutrašnjih zidova i njihovo mašinsko malterisanje, postavljen je estrih, ugrađena je vanjska PVC stolarija. Također su završeni grubi razvodi unutrašnjih instalacija, te je ugrađeno požarno stepenište.

Ajnadžić je potpisao i ugovor s predstavnikom firme „Konkrit“ d.o.o. Sarajevo, koja je zadužena za nadzor pomenutih radova.

To je drugi objekat čiju izgradnju finansira Općina Centar koja je prethodno realizovala izgradnju zgrade u Ulici Sepetarevac za smještaj 15 „ruševinaca“, a za šta je iz svog budžeta izdvojila 1.200.000 KM.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo