Svijet     | 03.01.2020. 17:30 |

Guterres upozorava: Svijet sebi ne može priuštiti još jedan rat u Zaljevu

FENA Internet

WASHINGTON DC, 3. januara (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je sve strane na "maksimalnu uzdržanost" u Perzijskom zaljevu nakon što je u američkom zračnom napadu u Bagdadu ubijen komandant snaga Quds Qassem Soleimani.

Farhan Haq, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a, u saopćenju je naveo da je Guterres veoma zabrinut zbog posljednjih dešavanja u regionu.

- Guterres je duboko zabrinut zbog najnovije eskalacije - kazao je Haq te istakao da se ne smije dozvoliti novi rat u Zaljevu, javlja Anadolija. 

- Ovo je momenat u kojem lideri moraju biti maksimalno suzdržani. Svijet sebi ne može priuštiti još jedan rat u Zaljevu - dodao je Haq.

U sinoćnjem napadu u Bagdadu ubijen je komandant Soleimani koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, a Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski vjerski lider ajatollah Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Guterres pozvao na prekid vatre u Gazi i Sudanu tokom ramazana

Guterres kritikovao 'paralizu' Konferencije o razoružanju

Guterres: UNRWA je 'kičma' pomoći Gazi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom