Svijet     | 05.01.2020. 09:38 |

NATO privremeno obustavlja aktivnosti obuke u Iraku

FENA Internet

BRUXELLES, 5. januara (FENA) - NATO je privremeno obustavio aktivnosti obuke u Iraku zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija u američkom zračnom napadu na Bagdad, rekao je glasnogovornik vojne alijanse.

- Sigurnost našeg osoblja u Iraku je najvažnija. Nastavljamo sa svim potrebnim mjerama opreza. Misija NATO-a se nastavlja, ali aktivnosti obuke privremeno su obustavljene - rekao je za Anadoliju glasnogovornik Dylan White.

Napomenuo je kako misija NATO-a u Iraku ima nekoliko stotina pripadnika i oni, na zahtjev Vlade Iraka, pomažu u jačanju iračkih snaga i sprječavanju povratka grupe Islamska država Irak i Levant.

White je rekao da NATO pomno prati situaciju u regiji i dodao: "Ostajemo u bliskom i redovnom kontaktu sa američkim vlastima."

Također je rekao da su generalni sekretar Jens Stoltenberg i američki ministar odbrane Mark Esper obavili telefonski razgovor nakon nedavnih dešavanja, prenosi Al Jazeera Balkans.

General Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u petak u zračnom napadu na Bagdad, a Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo