Ekonomija     | 06.01.2020. 12:31 |

Terzić: Porezna uprava FBiH najavila za danas deblokadu 'Zenicatransa'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. januara (FENA) – Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine tokom dana odblokirat će račun JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ iz Zenice, čime će se steći uslovi za nabavku goriva te ponovno uspostavljanje nekih linija javnog prijevoza u tom gradu - najavio je u izjavi za Fenu direktor „Zenicatransa“ Darmin Terzić.

- Na intervenciju direktora PUFBiH Šerifa Isovića i direktora Kantonalnog ureda Zenica Sabahudina Ibrahimagića, dogovorena je 'cesija' između nas i Rudnika mrkog uglja Zenica, koji nam je dužan oko 100.000 KM.

Rudnik će tim sporazumom preuzeti da plati naš porezni dug za deblokadu, koji je u ovom trenutku 67.000 KM - kazao je Terzić, te napomenuo da su, u proteklih nekoliko dana koliko su bili u blokadi, uspjeli izmiriti ostatak duga od 225.000 KM.

To je samo, podsjeća Terzić, iznos duga zbog kojeg su blokirani, ali ukupan poreski dug preduzeća iznosi oko 3,9 miliona KM bez kamata.

- Čim budemo deblokirani, moći ćemo nabaviti gorivo i krećemo s radom na nekim našim gradskim i prigradskim linijama - najavljuje Terzić.

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan, međutim, ističe kako najava deblokade niti deblokada računa ne znači i automatski da će  biti uspostavljen javni prijevoz te da će oni odustati od, za sutra najavljenog štrajka glađu.

Sarvan dodaje kako su deblokirali samo nekoliko dolaznih perona za autobuse međunarodnog i prigradskog prijevoza, dok sve ostalo, za sada, ostaje isto kao i prije sedam dana, kada su se odlučili na obustavu rada.

-Sve odluke koje oni koji brinu o preduzeću donesu, moraju ih obrazložiti radnicima. Ovdje se više ne pita ni Sindikat, ni Huso Sarvan, ni direktor Terzić... O svemu odlučuju radnici, pred kojima treba saopštiti šta su postigli.

Uostalom, ja postavljam pitanje: Šta ako i nabave gorivo?, Da li to znači da će radnici dobiti plaće?, Ništa mi od toga ne znamo - kaže Sarvan.

On dodaje da oni nastavljaju pripreme za štrajk glađu te da će tek sutra u 07.00 sati, kada bi trebao početi štrajk, trebao biti poznat i spisak radnika koji će stupiti u štrajk.   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo