Bosna i Hercegovina     | 06.01.2020. 13:06 |

Dekorativne ruže Vahide Habibović krase mnoge domove

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 6. januara (FENA) - Zanimljiv hobi, kojim se počela baviti prije pet godina, sve više prirasta k srcu Vahidi Habibović iz Prozora, koja sa suprugom i devetogodišnjim sinom trenutno živi u Bugojnu.

-Onako, za svoju dušu, izrađivala sam ručne radove, garniture i stolnjake od raznih perlica koje sam, na nagovor prijateljice, počela objavljivati na društvenim mrežama. A onda su krenule pristizati narudžbe zainteresiranih žena iz svih dijelova Bosne i Hercegovine - priča Habibović.

Ističe kako su neki njeni radovi završili u SAD-u, Australiji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Hrvatskoj, i da bi voljela da isto bude i s dekorativnim ružama koje su, u posljednje vrijeme, postale njena glavna preokupacija.

-Ruže su različitih dimenzija i boja. Lično volim svjetlije boje, ali se najviše traže sive, crvene i crne. U zavisnosti od veličine, izrada jedne ruže traje u prosjeku od dva do četiri sata. Sada to ide puno lakše i brže, jer sam se ispraksirala – kazala je.

Dodaje da osnovni materijal, gumu s gliterom, nabavlja u jednoj od bugojanskih knjižara, a ako ga tu nema, onda poštom naručuje iz Zenice.

-Za svaki posao treba volja i strpljenje, i onda ništa nije teško. Ja sam, inače, uporna i ne odustajem, dok ne uspijem. Naravno, i mašta je važna da bi, na kraju, postigli željeni efekat – naglasila je Habibović.

Ona je po struci mašinski tehničar, a ranije je bila zaposlena u pogonu za proizvodnju tjestenine i trgovini peciva.

Prodaja ručnih radova, koje s ljubavlju izrađuje, omogućila joj je da ostvari kakav-takav prihod za svoju porodicu.

-Nije neka zarada, ali ne mogu da sjedim i ne radim ništa. Čini mi se da bi mi to bilo teže, od bilo kojeg posla. Vremena su teška, i korisno je koliko god da se zaradi. Osim toga, ovo me istinski relaksira, i predstavlja mi veliko zadovoljstvo. Odmorim se, vjerujte - zaključuje.

Otkriva na kraju razgovora da joj je velika želja da jednog dana ima vlastitu radnju dekoracija i ukrasa, i uključi u posao druge, nezaposlene žene koje bi tako, na najbolji način, iskoristile svoj talenat i slobodno vrijeme.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'