Bosna i Hercegovina     | 06.01.2020. 13:34 |

Somun: Nepotrebna euforija i strah od novog rata na Bliskom istoku

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Novinar i diplomat Hajrudin Somun smatra da su 'odnosi SAD i Irana, odnosno zategnutost ili trenutna situacija jer diplomatskih odnosa nemaju već 40 godina, dostigli kulminaciju ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija u Bagdadu, ali bar za protekla tri dana nisu prerasli u otvoreni rat'.

- Iako pljušte prijetnje i iz Washingtona i Teherana, neće ni narednih dana ni mjeseci izbiti klasični rat, nego će se nastaviti psihološki rat najvišeg intenziteta, uz incidentne situacije kakav je bio atentat na generala Solejmanija ili akcije specijalaca iranske Revolucionarne garde na američke ambasade i baze na 'srednjem istoku', pa i daljem svijetu - kazao je za Fenu Somun.

Mišljenja je da je 'predsjedniku Trumpu, da bi pridobio glasove za drugi mandat, potrebna napetost i u zemlji i u svijetu, ali ne i otvaranje novih ratnih žarišta'.

- On je svojim biračima obećao da neće ginuti američki momci po svijetu, a nekoliko je puta najavljivao i povlačenje postojećih trupa iz Afganistana, Iraka i Sirije. Iranu također nije stalo do daljeg zaoštravanja ili sukoba sa SAD, jer je njegova vojna moć i ekonomija oslabljena američkim sankcijama, kakve svijet još nije doživio. Zato mislim da je nepotrebna euforija i strah od novog rata na srednjem istoku, izazvani ubistvom generala Solejmanija - naglasio je.

Hajrudin Somun (1937.), penzionisani ambasador, pola radnog vijeka proveo je u novinarstvu, pola u diplomaciji. Bio je reporter s Bliskog istoka, dopisnik Tanjuga iz Irana, jugoslavenski diplomat u Bagdadu i Iranu, te ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj i Maleziji. Autor je više knjiga. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Schmidt: Proslava 9. januara jasan propust u provedbi obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH

Lendo: Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum

Društvo novinara BiH - Osuda napada na aktiviste i novinare

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo