Bosna i Hercegovina     | 06.01.2020. 13:37 |

Riješen status dječijeg SOS vrtića u Goraždu, potpisan ugovor o preuzimanju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. januara (FENA) - U Goraždu je danas potpisan ugovor o ustupanju na besplatno korištenje SOS dječijeg vrtića Goražde, Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje "Sunce“.

Ugovor na period od 15 godina s mogućnošću produženja, potpisali su predstavnici ove ustanove i SOS Kinderdorf International. Na ovaj način javnoj ustanovi Grada Goražda ustupa se cjelokupni prostor SOS vrtića u svrhu obavljanja predškolskog odgoja i obrazovanja, uključujući Resursnu sobu, osim kancelarijskog prostora za potrebe SOS Projekta jačanja porodice.

Pitanje radnika biće rješeno u skladu sa važećim zakonskim propisima iz te oblasti.

-Izuzetno nam je drago što smo danas zaključili ugovor o primopredaji SOS vrtića i iskreno se radujem što smo postigli dogovor nakon niza pregovora i nadamo se da će se ova saradnja nastaviti. Mi i dalje ostajemo u Goraždu kroz SOS Projekt jačanja porodice. Ugovor je potpisan na 15 godina s mogućnošću produženja ukoliko se svi uslovi ispune. Naši uslovi su da se i dalje obavlja djelatnost vrtića, resursne sobe, to je ono na čemu mi insistiramo da nastavimo rad sa našom djecom što je prepoznato u gradu Goraždu i meni je drago zbog toga - kazala je nacionalna direktorica SOS Dječijih sela BiH Mirela Đečević-Gruenther.

Direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje "Sunce“ Elma Bučo naglasila je da će ovim ugovorom biti zadovoljni i roditelji i uposlenici.

- Počinjemo rad s dvije postojeće grupe u SOS vrtiću a u narednom periodu ćemo razmotriti listu čekanja i primit ćemo još jednu grupu djece čime će ona biti smanjena. Stvarni podaci o broju djece koja su na listi čekanja su puno manji jer smo već usaglasili liste i sigurno da će se upoloviti broj. SOS vrtić normalno funkcioniše kao i dosada tako da za roditelje neće biti nikakvih problema što se tiče daljeg rada ovog vrtića - kazala je Bučo.  

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović kazao je da se na rješavanju ovog problema radilo skoro pune dvije godine.  

- Konačno smo postigli dogovor i ovom prilikom zahvaljujem Gradskom vijeću koje je donijelo jednoglasnu odluku, a kasnije i usvojilo budžet za 2020. godinu, jer da on nije usvojen ne bismo danas mogli početi sa aktivnostima. Drago mi je da su djeca tu nastavila sa svojim aktivnostima, svi uposlenici SOS vrtića u naredna tri mjeseca će imati ugovor, a uporedo će biti objavljen i javni konkurs. U budžetu su planirana sredstva za rad obdaništa i mi ćemo gledati da sve ispoštujemo i da ćemo u februaru imati formiranu još jednu grupu djece - kazao je gradonačelnik Goražda. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada BPK za rekreacioni kompleks bazena u Vitkovićima izdvojila 350.000 KM

Za subvencioniranje nabavke ogrijeva za penzionere u BPK Goražde 50.000 KM

Potpisivanje ugovora između JP Komunalno i JP Mostar Parking

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'