Regija     | 06.01.2020. 14:22 |

Džaferović:Potreba za dobrim odnosima BiH i RH nadilazi otvorena pitanja (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, čestitajući Zoranu Milanoviću (SDP) na pobjedi, povukao je da su hrvatski građani jučer odlučili ko će biti njihov predsjednik u narednih pet godina što će on poštovati.

Poželio je da BiH i Republika Hrvatska u budućnosti imaju dobre odnose, a potreba za dobrim međusobnim odnosima tih dviju država nadilazi sva otvorena pitanja koja postoje.

- Želim da se posvetimo rješavanju otvorenih pitanja na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta - dodao je Džaferović, pozivajući da u narednom periodu dođe do unapređenja odnosa koji su u proteklom periodu bili u zastoju.

Džaferović je danas prokomentirao i situaciju koja se događa u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja te pravnom položaju vjerskih zajednica jasno ističući da se radi o unutrašnjem pitanju te države.

Naglasio je da nema namjeru miješati se u unutrašnja pitanja drugih zemalja, dodajući da će se to riješiti unutar Crne Gore, ali je istovremeno pozvao da se sva pitanja, uključujući i to pitanje, rješavaju razgovorom.

Koncem 2019. godine Skupština Crne Gore usvojila je taj zakon koji je kasnije potpisao predsjednik Milo Đukanović, a tom aktu protivi se prosrpska opozicija i Srpska pravoslavna crkva jer će brojni vjerski objekti u Crnoj Gori biti vraćeni državi. Ovo pitanje izazvalo je brojne nesuglasice u zemlji, ali i regionu.

Pogledajte http://fena.ba/video/3871

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wjMs-UO3TRgCFPppgedN0_s3Y_m7Sj4g?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Proslava Nove godine u glavnim gradovima regije

Plenković: BiH i Srbija trebaju uskladiti vizni režim s EU-om

Susret osiguravača i reosiguravača 'SorS' - Štete rastu brže od premije osiguranja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana