Bosna i Hercegovina     | 07.01.2020. 14:49 |

Do kraja mjeseca tehnički prijem i useljenje u Dom zdravlja Stari Grad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Na zgradi Doma zdravlja Stari Grad završeno je 99 posto predviđenih radova i trenutno se u unutrašnjem dijelu vrše sitne popravke na moleraju, opšivanju bravarije, te završna obrada na stepeništima koja su obložena novim keramičkim pločicama.

Prema informacijama Tima za implementaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad, u drugoj polovini januara pokrenut će se procedure tehničkog prijema, nakon čega će uslijediti useljenje opreme i osoblja u renovirane, ali i novosagrađene prostorije.

Na ovom gradilištu se radi ubrzano kako bi se Dom zdravlja Stari Grad što prije doveo u funkciju. Posljednji u nizu radova koji se izvode na ovom objektu je vanjsko uređenje stepeništa i ulaza u zgradu. Stepenište i potporni zid su završeni, a sada se radi popločavanje ulaza.

U cijelom objektu je u funkciji grijanje nakon što je završena rekonstrukcija kotlovnice, zamjena kotlova, automatika, te obezbjeđenje kotlovnice protivpožarnim vratima i sistemom vatrodojave.

Kako je kazao općinski načelnik  Ibrahim Hadžibajrić, ovaj projekat koštao je više od dva miliona konvertibilnih maraka, ali će građani konačno imati kvalitetne usluge i uslove u kojima im se pružaju.

- Građanima smo željeli omogućiti da u Domu zdravlja imaju uslugu kakvu zaslužuju, nove i uređene prostorije, veći kapacitet objekta, adekvatno grijanje u zimskim mjesecima, renovirane toalete koji zadovoljavaju higijenske uslove, nove prozore, vrata, fasadu...Prestali su još neki završni radovi i procedura tehničkog prijema, nakon čega će Dom zdravlja otvoriti vrata za pacijente - kazao je načelnik Hadžibajrić.

Dom zdravlja Stari Grad sagrađen je 60-ih godina i nikada dosad nije urađena njegova kompletna sanacija. Imao je dotrajalu i neefikasnu stolariju, kao i krov, a najveći problem je bio nedostatak prostora zbog povećanja broja pacijenata.

Iz tog razloga na objektu je nadograđeno sjeverno i južno krilo, pa sada Dom zdravlja ima devet novosagrađenih prostorija. Doći će i do izmjene u rasporedu odjeljenja u odnosu na prethodno stanje. Ubuduće će odjeljenje pedijatrije biti na drugom spratu Doma zdravlja, u novim nadograđenim prostorijama. Ranije je pedijatrija bila u prizemlju, a sada se u prizemlje izmješta laboratorija koja je inače bila na prvom  spratu. U prizemlju će biti i nova čekaonica gdje je također urađen i tzv invalidski ulaz. Očno odjeljenje se sa prizemlja premješta na prvi  sprat, a u prizemlju ostaje ORL.

U objekat je po prvi put ugrađen lift što će olakšati komunikaciju unutar samog objekta, naročito invalidnim osobama, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo