Svijet     | 07.01.2020. 16:14 |

Španski parlament izglasao povjerenje vladi Pedra Sáncheza

FENA Internet

MADRID, 7. januara (FENA) - Španski parlament u utorak je izabrao čelnika Socijalista Pedra Sáncheza da formira novu vladu, okončavajući skoro jednogodišnji politički vakuum u četvrtoj ekonomiji eurozone.

Sánchez je pobijedio s tijesnom većinom od 167 naprema 165 glasova, uz 18 suzdržanih, tokom glasanja o povjerenju vladi. To je najtješnja pobjeda u parlamentarnom glasanju jednog španskog premijera u više decenija.

Njegova stranka predvodit će ljevičarsku koaliciju sa strankom Unidos Podemos (Jedinstvena ljevica) kao manjim partnerom.

 Sánchezu su trebali glasovi ili obećanja o suzdržanosti niza manjih ili regionalnih stranaka kako bi mu se izglasalo povjerenje. Njegove pristalice u parlamentu ustali su sa svojih mjesta i ovacijama su popratili objavu rezultata glasanja u Vijeću poslanika.

Izuzetno tijesna većina izazvala je sumnje u to koliko bi koalicijska vlada mogla potrajati, jer njena politika treba redovno odobravanje u parlamentu. Mandat vlade obično traje četiri godine.  

Koalicijske vlade česte su u Evropi, ali je ovo prva španska koalicija otkako se zemlja vratila demokratiji u 1978., tri godine nakon smrti dugogodišnjeg diktatora, generala Francisca Franca.

- Napredna koalicija će vladati jer je to ono što su Španci odlučili - poručio je Sánchez parlamentu uoči glasanja.

Sánchez, (47), vršilac je dužnosti premijera od početka prošle godine.

Očekuje se da on položi zakletvu i da njegova vlada održi prvu sjednicu u petak.

Sánchezovi Socijalisti pobijedili su na dva uzastopna glasanja na općim izborima u 2019., ali u oba navrata nisu uspjeli osigurati parlamentarnu većinu.

To je značilo da su morali pobijediti na glasanju o povjerenju kako bi vlada mogla preuzeti dužnost, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Špansko tužilaštvo zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Sancheza

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu