Svijet     | 08.01.2020. 10:31 |

Pentagon potvrdio napad Irana na američke ciljeve u Iraku, procjene štete u toku

FENA Internet

ARLINGTON, 8. januara (FENA) - Pomoćnik ministra odbrane SAD-a za odnose sa javnošću Jonathan Hoffman izjavio je danas da je 7. januara oko 17.30 sati po istočnoameričkom vremenu Iran lansirao više od 12 balističkih projektila na Američku vojsku i koalicijske snage u Iraku.

- Jasno je da su te rakete lansirane iz Irana i usmjerene na najmanje dvije iračke vojne baze u kojima je smješteno američko i koalicijsko vojno osoblje u Al-Assadu i Irbilu. U toku su inicijalne procjene štete uzrokovane napadom - naveo je Hoffman.

Dodao je da je Ministarstvo odbrane SAD-a posljednjih dana kao odgovor na iranske prijetnje i akcije, poduzelo sve odgovarajuće mjere kako bi zaštitilo svoje osoblje i partnere, kao i da su te baze bile u velikoj pripravnosti zbog indicija da je iranski režim planirao napasti američke snage i interese u regiji.

- Dok razmatramo situaciju i svoj odgovor, poduzet ćemo sve potrebne mjere zaštite i odbrane američkog osoblja, partnera i saveznika u regiji. Zbog dinamične prirode situacije, nastavit ćemo pružati nove informacije čim one postanu dostupne - izjavio je Hoffman, saopćeno je iz Ministarstva odbrane SAD-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana