Bosna i Hercegovina     | 08.01.2020. 10:48 |

Dodik: Saradnja i mir treba da obilježe vrijeme koje dolazi

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8.januara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je danas na mir i saradnju.


-Ta saradnja i mir treba da obilježe vrijeme koje dolazi - rekao je Dodik.

 
On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo „da RS ima namjeru da vrati svoje ustavne pozicije“ te „da taj bh. entitet postoji zbog sebe, a ne da iritira druge“. 


Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je važno da taj bh. entitet bude stabilan, a da je politička stabilnost preduslov ekonomske. 


I entitetski premijer Radovan Višković je najavio da će Vlada učiniti sve da ojača taj bh. entitet ekonomski, otvori nova radna mjesta i pokrene investicije, koje bi u ovoj godini trebalo da iznose oko milijardu KM.

Zvaničnici RS su danas pozvali da se sutrašnji „dan RS“ proslavi dostojanstveno. 

U tom bh. entitetu se provode pripreme da proslavu 9.januara, iako je Ustvani sud BiH u martu 2019. kao neustavan osporio taj datum.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.

U ranijoj izjavin podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Također, istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod - srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Iz MUPRS-a su istakli i da su pojačane mjere sigurosti kako bi sutrašnji defile i svečana akademija protekli bez problema.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo