Svijet     | 08.01.2020. 13:33 |

Von der Leyen pozvala Britaniju da čini kompromise nakon Brexita

FENA Internet

LONDON, 8. januara (FENA) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen  u srijedu  je upozorila Britaniju da neće dobiti „najkvalitetniji pristup“ tržištu Evropske unije nakon Brexita ukoliko ne učini velike kompromise.

Von der Leyen je kazala da će pregovori o novom trgovinskom sporazumu Britanije i EU biti teški i da „uz svaki izbor dolaze posljedice“.

Britanija bi trebala napustiti EU 31. januara i započeti 11-mjesečni prelazni period, dok dvije strane dogovaraju nove ekonomske odnose. Premijer Boris Johnson tvrdi da Britanija želi sporazum o slobodnoj trgovini, ali da ne namjerava da pristane  zadržati pravila i standarde EU.

Britanija želi da ima slobodu  u cilju postizanja novih trgovinskih sporazuma s partnerima širom svijeta. Downing Street je saopćio da će Johnson, kada se tokom dana sastane s von der Leyen, „vjerovatno istaknuti da će budući pregovori biti zasnovani na FTA (sporazumu o slobodnoj trgovini), a ne o savezništvu“.

To bi moglo izazvati probleme. Govoreći u Londonu prije sastanka s Johnsonom, von der Leyen je izjavila da „bez primjerenog pristupa zaštiti okoliša, tržištu rada, oporezivanju i državnoj pomoći, ne možete imati pristup najvišeg kvaliteta najvećem svjetskom tržištu“, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo