Svijet     | 08.01.2020. 15:35 |

Američki vojnici povukli se iz dvije baze u Siriji

FENA Internet

DAMASK, 8. januara (FENA) – Američki vojnici povukli su se iz dvije vojne baze u sirijskoj sjeveroistočnoj pokrajini Hasakah nakon jutarnjih osvetničkih napada Irana na američke vojnike smještene u Iraku, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

Američke snage povukle su se iz baze u regiji Kharab al-Jir u sjeveroistočnom djelu pokrajine Hasakah u blizini granice s Irakom u srijedu, šest mjeseci nakon što su je podigli.  

Pozivajući se na očevice, SANA je javila da je 40 kamiona s vojnom opremom uočeno kako napušta bazu u pravcu graničnog prelaza al-Walid između Sirije i Iraka.

Ova agencija također prenosi da su američki vojnici napustili svoje vojne baze u regiji al-Holar u sjeveroistočnom dijelu Hasakaha, kao uvertiru u prebacivanje u susjedni Irak.

Evakuacija je uslijedila nakon što je Iran izveo raketne napade na dvije iračke vojne baze u kojima su smještene američke snage, u znak odmazde za američki zračni udar u kome je ubijen vodeći iranski zapovjednik Qassem Soleimani.

Desetak iranskih balističkih projektila pogodilo je vojne baze al-Asad i Erbil s američkim vojnicima u ranim jutarnjim satima u srijedu.

Broj žrtava među američkim vojnicima ostao je nepoznat, dok američki zvaničnici procjenjuju štete.

Iranska novinska agencija FARS navela je da je osamdesetak američkih vojnika ubijeno i da je skoro 200 ranjeno u raketnim napadima, pozivajući se na dobro obavještene izvore iranske Revolucionarne garde, prenosi Xinhua.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!