Bosna i Hercegovina     | 09.01.2020. 12:00 |

Općina Centar izdvojila preko 700 hiljada maraka za boračku populaciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9.januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji u  općinskom budžetu za tekuću godinu za tu namjenu osigurala je preko 700 hiljada konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Općine Centar.

 U saopćenju se navodi da je za finansiranje projekata i programa boračkih udruženja izdvojeno oko 360 hiljada maraka, a ta sredstva se raspoređuju putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja.

Za jednokratne novčane pomoći ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima izdvojeno je 170 hiljada konvertibilnih maraka, za pripadnike boračke populacije kojima je neophodna socijalna, zdravstvena i druge vrste pomoći.

Također je dodatnih 20 hiljada maraka  izdvojeno za jednokratne novčane pomoći borcima i njihovim porodicama povodom značajnijih datuma, te vjerskih i državnih praznika.

Za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca i djece ratnih vojnih invalida izdvojeno je 40.000 KM.

I ove godine je u budžetu obezbijeđeno 75 hiljada maraka za kontinuirani projekt Općine kojim se osiguravaju dodatna mjesečna primanja za ratne vojne invalide, korisnike prava na tuđu njegu i pomoć, a u skladu sa utvrđenim kriterijima Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti. Uz to, planirano je i 7.000 KM podrške za ugradnju ručnih komandi u putničkim automobilima koje Vlada Federacije BiH dodjeljuje ratnim vojnim invalidima s 100-postotnim invaliditetom.

Za aktivnosti i organizaciju manifestacija obilježavanja datuma i godišnjica od značaja za Općinu Centar, kao i za održavanje spomen-obilježja na području središnje gradske općine u budžetu je osigurano oko 44 hiljade konvertibilnih maraka.

Izdvojeno je i 35.000 maraka za participiranje u projektima Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i fondova Kantona Sarajevo, navedeno je u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'