Bosna i Hercegovina     | 09.01.2020. 12:12 |

Trnka: Obilježavanje neustavnog dana RS-a znači nepoštovanje vladavine prava

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Obilježavanje 9. januara kao neustavnog dana Republike Srpske je djelovanje protiv Ustava Bosne i Hercegovine, a to zapravo znači nepoštovanje vladavine prava - istakao je u razgovoru za Fenu profesor ustavnog prava Kasim Trnka.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još krajem marta prošle godine osporio 9. januar kao "dan RS", dužnosnici tog entiteta i danas organiziraju u Banjoj Luci svečanost koja će uključivati i defile s više od 2.400 učesnika.

Trnka je još jednom potcrtao zašto je Ustavni sud tako odlučio i koji su to faktički događaji bili zbog kojih se može smatrati da je to bio neustavan postupak, počevši od jeseni 1991. godine kada je počelo nasilje koje su provodile Srpska demokratska stranka (SDS) i Srpska radikalna stranka (SRS).

- Oni su u općinama u kojima su imali većinu počeli preuzimati vlasti i narušavati ustavni poredak te sami preuzimati efektivnu lokalnu vlast, da bi se kasnije formirale regionalne takozvane srpske autonomne oblasti i krajine - istaknuo je Trnka.

Takvi postupci kulminirali su 9. januara 1992. godine kada su poslanici SDS-a i SRS-a u Skupštini Republike BiH protivustavno donijeli odluku o formiranju takozvane "Srpske Republike BiH".

- Osim što je to bilo protivustavno djelovanje, to je bila nelegalna i nelegitimna institucija koja je bila sastavljena isključivo od predstavnika srpske nacionalnosti i te dvije političke stranke. Ignorirani su interesi Bošnjaka, Hrvata i drugih, kao i pripadnika drugih političkih opcija - pojasnio je Trnka.

Upravo to je razlog, podvlači on, zbog kojeg je Ustavni sud donio odluku da je takav postupak kao neustavan, nelegalan i nelegitiman značio povredu principa nacionalne ravnopravnosti na kojoj se temelji cjelokupna ustavna struktura BiH.

Odluka o raspisivanju referenduma o nezavisnosti BiH donesena je u januaru 1992. godine dok su srpski predstavnici insistirali da BiH ostane u sastavu tadašnje krnje Jugoslavije, ali su građani BiH na legitiman demokratski način odlučili da žele nezavisnu i suverenu BiH.

- Umjesto 'Srpske Republike BiH' proglašena je Republika Srpska koja je pokazala tendencije da ruši ustavni poredak BiH, odnosno da BiH i dalje smatra dijelom Jugoslavije, a kasnije Srbije - navodi Trnka.

U razgovoru za Fenu profesor ustavnog prava Kasim Trnka osvrnuo se na izjave najviših dužnosnika u BiH poput izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o veličanju tog dana, pripisujući ih euforiji koja se može vezati za nacionalni osjećaj srpskog naroda i tvrdnje da "RS osigurava ravnopravnost u BiH".

Međutim, Trnka naglašava da je upravo obrnuto jer se ravnopravnost u BiH osigurava Ustavom BiH, a ne njegovim kršenjem.

Primjetno je da današnjoj svečanosti prisustvuje ambasador Rusije Petar Ivancov, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej te predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, što pokazuje, smatra Trnka, koja je to linija koja podržava takva neustavna djelovanja.

- Cijela ostala međunarodna i domaća javnost osuđuje takav postupak, a krajnje bi bilo korektno od funkcionera koji obavljaju najviše funkcije u državnoj vlasti BiH da barem ne ističu privrženost neustavnim datumima - smatra Trnka.

Mišljenja je i da se oni na taj način obraćaju biračkom tijelu u Republici Srpskoj, ali istovremeno time pokazuju ostalim građanima BiH da ih je teško moguće prihvatiti kao najviše državne dužnosnike.

Ustavni sud BiH lani je, proglasivši 9. januar neustavnim, presudio da se taj datum ne može obilježavati kao "dan Republike Srpske".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lendo: Svečanost povodom 9. januara kulminacija je Dodikove antidejtonske politike

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Komšić: 9. januar simbol neuspjelog pokušaja secesije i priključenja Bosne i Hercegovine 'Velikoj Srbiji'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom