Bosna i Hercegovina     | 09.01.2020. 13:29 |

SDA: Obilježavanjem 9. januara kao 'Dana RS' krše se odluke Ustavnog suda BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) osuđuje nastavak obilježavanja 9. januara kao 'Dana RS', uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta. 

U saopćenju SDA se navodi da je RS samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine.

- On nije, niti može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona - ističu iz SDA. 

Dodaju da, istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao 'Dan RS', „politički predstavnici entiteta RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin“.

U saopćenju se navodi da je tog dana 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost  kao suštinu Bosne i Hercegovine, te da je to bio „uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid“.

- To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu. Obilježavanjem 9. januara kao 'Dana RS', direktno se krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239.Krivičnog zakona BiH – ističu iz SDA.

Navode i to da je krajnje vrijeme „da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protivzakonito i protivustavno postupanje“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'