Svijet     | 09.01.2020. 13:29 |

Papa Franjo izrazio zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku

FENA Internet

VATIKAN, 9. januara (FENA) - Papa Franjo upozorio je u četvrtak da su rastuće napetosti između SAD-a i Irana postavile pozornicu za širi sukob na Bliskom istoku, istovremeno ugrožavajući napore na obnovi Iraka.

Poglavar Katoličke crkve je naveo kao „posebno uznemirujuće“ pogoršanje američko-iranskih odnosa nakon američkog zračnog udara u kome je ubijen vodeći iranski general, u svom redovnom godišnjem govoru o vanjskoj politici, u kojem se također dotakao klimatskih promjena i širenja nuklearnog oružja.  

Obračajući se ambasadorima akreditovanim pri Svetoj stolici, papa Franjo je osudio „veo šutnje“ među svjetskim čelnicima prema dugotrajnom ratu u Siriji, humanitarnoj krizi u Jemenu i intenziviranju sukoba u Libiji, u svom globalnom navođenju regija koje su predmetom brige za Katoličku crkvu.

Vatikanski zvaničnici i hrišćanski čelnici u Iraku izrazili su zabrinutost zbog zračnog udara prošlog petka u Iraku u kome je ubijen zapovjednik moćnih Quds snaga Iranske Revolucionarne garde, general Qassem Soleimani, i zbog njegovog značaja za ionako ugrožene iračke hrišćanske manjine.

Papa Franjo se ponadao da će otputovati u Irak ove godine kako bi se sastao s vjernicima koji su pretrpili višegodišnje napade i progone ISIL-a. Nikakva njegova posjeta nije, međutim, potvrđena i još je nejasno koliko bi pojačana nestabilnost u Iraku mogla uticati na ove planove Vatikana. Papa je, međutim, jasno stavio do znanja da su američki zračni udar i iranski odgovor zabrinjavajući za nemirnu regiju.

- Posebno uznemirujući su signali koji dolaze iz kompletne regije nakon povišenih napetosti između Irana i Sjedinjenih Država, koji iznad svega dovode u rizik proces postepene obnove Iraka i pripremaju teren za širi sukob koji svi mi želimo izbjeći - poručio je Franjo ambasadorima u freskama ukrašenoj dvorani Sala Regia.         

- Stoga ponavljam apel svim zainteresiranim stranama da izbjegnu eskalaciju sukoba i da održe u životu plamen dijaloga i suzdržanost, poštujući u potpunosti međunarodno pravo – izjavio je papa Franjo, prenosi Associated Press.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Borrell : Bliski istok stoji 'na rubu ponora'

Macron: Francuska će učiniti sve što može da ne dođe do eskalacije sukoba između Izraela i Irana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu