Svijet     | 09.01.2020. 14:57 |

Donji dom britanskog parlamenta danas usvaja mjere za Brexit

FENA Internet

LONDON, 9. januara (FENA) - Britanski zakonodavci bi trebali u četvrtak odobriti zakonodavne mjere koje bi omogućile ovoj zemlji da napusti Evropsku uniju 31. januara sa sporazumom čime bi se okončala trogodišnja zavrzlama u ovom slučaju bez presedana.

Oko 17 sati po londonskom vremenu, premijer Boris Johnson će okrenuti novu stranicu u najvećoj britanskoj političkoj krizi u posljednjih nekoliko decenija kada donji dom parlamenta odobri zakon kojim će se implementirati izlazni sporazum dogovoren prošle godine s EU.

Nakon toga će zakonodavne mjere ići na usvajanje u gornji dom parlamenta i očekuje se da će biti implementirane u narednim sedmicama što će dozvoliti Velikoj Britaniji dovoljno vremena da napusti EU 31. januara sa sporazumom koji će minimizirati ekonomske posljedice.

Ranije danas, šef pregovaračkog tima EU rekao je da će za sveobuhvatni sporazum o budućim odnosima između Evropske unije i Britanije trebati više vremena od 11 mjeseci prelaznog perioda koji će započeti kada Britanija napusti EU krajem januara.

- Mi jednostavno ne možemo očekivati da se dogovorimo oko svakog pojedinačnog aspekta tog novog partnerstva u manje od godinu dana - izjavio je Michel Barnier u govoru u  Stockholmu.

- Spremni smo da damo sve od sebe i da učinimo maksimum u tih 11 mjeseci kako bi se osigurao bazični sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali će nam trebati više vremena da se dogovorimo oko svake tačke te političke deklaracije - kazao je šef evropskih pregovarača, prenosi Reuters.  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Britanskim konzervativcima prijeti najgori rezultat u historiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana