Bosna i Hercegovina     | 09.01.2020. 15:26 |

Brnabić: Potrebni su nam mir, stabilnost i ekonomski prosperitet

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9.jaunuara (FENA) - Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Banjoj Luci da su toj zemlji i ovom dijelu Evrope potrebni mir, stabilnost, ekonomski prosperitet, radna mjesta, bolje plate i penzije te bolja budućnost.

-Politika Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića je politika saradnje sa svima, razumijevanja među narodima na Balkanu, politika mira i budućnosti - rekla je ona.

U obraćanju na svečanoj akademiji, koja je održana u povodu neustavnog „dana RS“, Brnabić je rekla da neophodno nastaviti proaktivnu ulogu kada je u pitanju saradnja sa svima u regionu, kao i da će Srbija, uz puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, nastaviti da unaprijeđuje odnose s RS, neugrožavajući nikoga.

Najavila je nastavak pomoći RS-u, prvenstveno ulaganjem u obrazovanje, a već su dali finansijska sredstva i stručnu podršku za uvođenje prvih 500 digitalnih učionica širom tog bh. entiteta.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je da će RS nastaviti da slavi 9. januar, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti i što to Bošnjaci i Hrvati osporavaju.

-Ne prihvatamo inkviziciju Ustavnog suda BiH, koji nam je putem tri stranca i dva Bošnjaka nametnuo odluku... Nastavit ćemo da se borimo političkim sredstvima - rekao je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji koja je održana u povodu neustavnog „dana RS“.

Tvrdi da RS dovoljna široka za sve koji žele da u njoj žive, kao i da "RS ne treba da bježi od integracije sa Srbijom".

Kako je ustvrdio, „RS će se boriti za pravo na samoopredjeljenje, uvjeren da će doći vrijeme kada će na to imati pravo“.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je istakla da se RS zalaže za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

-Zalažemo se za saradnju i koordinaciju u okviru BiH, ali ne prihvatamo otimanje nadležnosti.  Zagledani smo u budućnost. Želimo da svi narodi u BiH budu jedni drugima dobri partneri..., rekla je ona.

Akadamiji su, osim zvaničnika RS-a, prisustvovali ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov, ministri u Vladi Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, načelnik Generalštaba Vojske Republike Srbije, general Milan Mojsilović, patrijah srpski Irinej...

Prethodno je danas u centru Banje Luke održan defile pripadnika policije i civilnog sektora.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta 2019. proglasio je neustavnom odredbu o 9. januaru kao "danu RS“, ali srpski politički predstavnici ne prihvataju tu odluku.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS ranijih godina i ove izražavali su negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao "dana RS“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Brnabić najavila da će Dačić predsjedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade

Brnabić: Nasilje nad srpskim stanovništvom dovelo do eskalacije na Kosovu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo