Svijet     | 09.01.2020. 15:30 |

Jeremy Irons predsjednik žirija Filmskog festivala u Berlinu

FENA Internet

BERLIN, 9. januara (FENA) - Britanski glumac Jeremy Irons bit će predsjednik žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu narednog mjeseca, saopćili su organizatori u četvrtak.

Irons će biti predsjednik žirija 70. izdanja filmskog festivala, koji će trajati od 20. februara do 1. marta. Ostali članovi žirija nisu imenovani.

Ironsova filmska i pozorišna karijera počela je u 1970-im godinama. On je dobio Oscara 1991. za ulogu u filmu "Preokret sudbine" i imao zapažene uloge u filmovima poput "Žena francuskog poručnika" i "Misija", kao i u televizijskoj miniseriji "Brideshead Revisited".

Irons navodi u saopćenju koje su objavili organizatori festivala da je prihvatio festivalsku ulogu "s osjećajem velikog zadovoljstva i kao značajnu počast".

- Svojim osebujnim stilom, Jeremy Irons otjelovio je neke od mitskih likova koji su me pratili kroz moje putovanje svijetom filma, i upoznao me sa složenošću ljudskih bića – izjavio je umjetnički direktor festivala Carlo Chatrian.

Ovogodišnji festival prvi je pod čelništvom Chatriana, koji je ranije predvodio Locarno film festival, te izvršne direktorice Mariette Rissenbeek. Njih dvoje naslijedili su Dietera Kosslicka, koji je predvodio tu filmsku smotru 18 godina, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Žiri i selekcija Takmičarskog programa - kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

Zovko o glavnim postignućima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a 2020.

Merkel: Njemačkim predsjedanjem EU dominirat će kriza s koronavirusom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo