Bosna i Hercegovina     | 10.01.2020. 12:06 |

Komšić: Umjesto izvinjenja, na sceni politika zagovaranja genocida

FENA Internet

BEOGRAD, 10. januara (FENA) - Očito je da državni vrh Srbije u kontinuitetu ne poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine, jer ne poštuje odluku najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini, odnosno odluku Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, a radi dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa važno je obje države poštuju odluke sudskih instanci.

Nažalost, u ovom konkretnom primjeru to nije slučaj – komentariše za beogradske novine "Danas" Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, to što godinama unazad najviši srpski zvaničnici prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske, uprkos tvrdnjama da poštuju državnost BiH.

Prisustvo zvaničnika Srbije na ovakvim i sličnim manifestacijama, ističe predsjedavajući, nasilan je udar na suverenitet Bosne i Hercegovine.

– Poslije objave Strategije odbrane koja također zadire u suverenitet Bosne i Hercegovine, ovo je još jedna u nizu provokacija a tako se ne grade dobrosusjedski odnosi. Nakon svega što su država Bosna i Hercegovina i njeni građani proživjeli, sada iz Srbije umjesto da čujemo izvinjenje, ponovo vidimo glasno zagovaranje politika koje su dovele do neviđenih stradanja i genocida – zaključuje Željko Komšić u izjavi za "Danas".

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u Banjoj Luci je jučer održan defile kojem su prisustvovali najviši zvaničnici tog entiteta i visoka delegacija Srbije na čelu s predsjednicom vlade. Osim Ane Brnabić, u obilježavanju tog dana učestvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Komšić: Izmjene izbornog zakona dobre za poštenije izbore, sada se posvetiti drugim zakonima

Komšić: Odlazak književnog velikana Abdulaha Sidrana veliki gubitak za naše društvo i državu

Komšić: Odlična vijest za našu zemlju, hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo